Filmové propadáky připravily šéfa studií Disney o funkci

Společnost Disney má dnes pět divizí:
filmovou, hudební, správu
zábavních parků, interaktivní média
a spotřebitelské produkty. A je všude.

Společnost Disney má dnes pět divizí: filmovou, hudební, správu zábavních parků, interaktivní média a spotřebitelské produkty. A je všude.

Šéf filmových studií společnosti Walt Disney Rich Ross odstoupil z funkce. Za dva a půl roku v čele studií měl Ross na svědomí dva drahé propadáky, především letošní film John Carter: Mezi dvěma světy, který za první čtvrtletí ztratil asi 200 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).

Ross nastoupil do čela Walt Disney Studios v říjnu 2009, nepodařilo se mu ale zopakovat úspěchy, jichž dosáhl ve vedení divize kabelové televize Disney Channel. „Už nevěřím, že jsem z profesionálního hlediska tím pravým v roli předsedy správní rady studí,“ uvedl Ross ve sdělení pro zaměstnance.

Do Disney Channel nastoupl Ross v roce 1996 jako programový a výrobní ředitel a do čela kabelové divize byl povýšen v roce 2004. Díky svým úspěchům na tomto postu jej šéf společnosti Bob Iger vybral, aby nahradil dlouholetého šéfa studií Dicka Cooka.

Disneyland, Walt DisneyDisneyland, Walt Disney

Akční fantasy z Marsu John Carter se podle pozorovatelů řadí mezi největší hollywoodské filmové finanční katastrofy všech dob. Film stál 250 milionů dolarů, což Disney zdůvodňovala možností vytvořit filmovou sérii podle série klasických sci-fi románů Edgara Rice Burroughse. Tyto plány ale po neúspěchu filmu podle všeho padly.

Ross měl loni na kontě jiný „marsovský“ propadák, počítačově animovaný film Máma mezi Marťany. Ten stál zhruba 150 milionů dolarů, ale na celém světě vydělal z prodeje vstupenek jen 40 milionů dolarů.