Filmový přehled zůstane na webu

Jak se točí po česku

Jak se točí po česku

Příznivci nejstaršího tuzemského periodika o kinematografii o značku Filmový přehled nepřijdou. Časopis loni v lednu přestal vycházet v papírové podobě a k dispozici je nyní pouze elektronicky. V následujících měsících se pak měl „rozpustit“ v chystaném novém odborném webovém portále, který připravuje vydavatel Filmového přehledu Národní filmový archiv.

Archiv se nakonec rozhodl značku dál používat a Filmovyprehled. cz bude hlavní adresou celého chystaného portálu. „Zejména kvůli tradici onoho periodika, které dlouhá desetiletí sloužilo široké odborné veřejnosti,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel archivu Michal Bregant.

Archiv nedávno podepsal dohodu se Státním fondem kinematografie, na jejímž základě bude prodávat vysílací práva na starší české filmy z let 1965 až 1991. Archiv se tak zároveň stal jediným prodejcem práv na starší české filmy, neboť již nyní může prodávat práva na filmy vzniklé do roku 1964.

Rozjezd portálu, který bude konkurovat zejména Česko-slovenské filmové databázi (ČSFD), Filmové databázi či Kinoboxu, bude podle Breganta stát asi dva miliony korun bez nákladů na mzdy.

„Nejnákladnější je pečlivé ověřování dat o kinematografii, což v NFA pro bývalou Filmovou ročenku a dřívější Filmový přehled po desetiletí dělal oddaný tým redaktorů. Vedle vlastního vkladu a grantů je tu i podíl Státního fondu kinematografie, jelikož jsme se zavázali, že pro jejich filmy zajistíme on-line prezentaci, jaká jim doposud chyběla,“ dodal. rozhovor str. 12

Michal Bregant: Filmové negativy musí přežít, na digitalizaci nelze spoléhat