Francouzský miliardář Drahi přikoupil akcie operátora BT. Britové se obávají úplného převzetí

Patrick Drahi je francouzský miliardář židovsko-marockého původu. Stojí v čele nadnárodního telekomunikačního gigantu Altice. Nyní má podle médií zájem o BT Group.

Patrick Drahi je francouzský miliardář židovsko-marockého původu. Stojí v čele nadnárodního telekomunikačního gigantu Altice. Nyní má podle médií zájem o BT Group. Zdroj: reuters

BT Group je největším poskytovatelem internetového připojení ve Velké Británii. Je také nejstarší, dosud existující telekomunikační společností světa. Působí ve 180 zemích.
Patrick Drahi je francouzský miliardář židovsko-marockého původu. Stojí v čele nadnárodního telekomunikačního gigantu Altice. Nyní má podle médií zájem o BT Group.
Nejdražší obrazy vydražené v Česku
4
Fotogalerie

Jeden z nejbohatších Francouzů Patrick Drahi tento týden zvýšil svůj vlastnický podíl v britském telekomunikačním gigantu BT Group z dvanácti na osmnáct procent akcií. Vyvolal tím spekulace zahraničních médií, že se v nadcházejících měsících chystá převzít celou firmu. Drahi to podle britské stanice BBC nevyloučil. 

Cenné papíry společnosti BT reagovaly v úterý oslabením na londýnské burze o pět procent na 1,67 libry za akcii. Ve středu se však vrátily k růstu po prohlášení britské vlády, že bude dění okolo BT bedlivě sledovat. 

„Pokud to bude nutné, vláda zakročí, aby ochránila klíčovou národní telekomunikační infrastrukturu,“ uvedl mluvčí konzervativního kabinetu premiéra Borise Johnsona. Od ledna 2022 má v Británii platit nový zákon zvyšující pravomoci státu zasahovat do obchodních transakcí, které by mohly ohrozit národní bezpečnost.

Ekonomický analytik BBC Simon Jack i další komentátoři jsou však přesvědčeni, že Drahi bude v příštím roce dál zvyšovat svůj vliv na firmu, která je podle něho tržně podhodnocená. O úplné převzetí BT se může podle antimonopolních pravidel pokusit nejdříve za půl roku.

BT Group, jejíž historie sahá až do poloviny devatenáctého století, je nejstarší dosud existující telekomunikační společností na světě. Působí ve 180 zemích, má přes sto tisíc zaměstnanců a je mimo jiné největším poskytovatelem internetového připojení ve Spojeném království. 

V posledních pěti letech však hodnota akcií ikonické britské značky klesla téměř o 55 procent. BT se rovněž nedaří stát se dominantním hráčem při budování mobilních sítí páté generace (5G).   

Patrick Drahi je francouzský podnikatel židovsko-marockého původu, jenž stojí v čele nadnárodní telekomunikační skupiny Altice. Vedle toho vlastní třeba také světoznámou aukční síň Sotheby’s. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 7,6 miliardy dolarů, zhruba 170,5 miliardy korun. 

Altice v minulosti pohltila řadu menších telekomunikačních operátorů v Evropě a Spojených státech. Původní dvanáctiprocentní podíl v BT zakoupila letos v červnu za 2,2 miliardy liber, tedy 65,5 miliardy korun.

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub