Google bude mít kancelářský balík, koupil Quickoffice

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Google během dvou dní oznámil druhou významnou akvizici. Po koupi startupu Meebo odkoupil také společnost Quickoffice, která stojí za stejnojmenným balíkem kancelářských aplikací pro chytré telefony a tablety. Světová internetová jednička díky tomu bude moci nejenom vylepšit své stávající webové aplikace Google Apps, ale zároveň rozšíří možnosti editace a sdílení dokumentů na mobilních zařízeních. Poslouží také jako zbraň pro boj s Microsoftem a jeho kombinaci tabletů s Windows 8 a Office 15.

Quickoffice je populární balíček, který po celém světě využívá kolem 300 milionů uživatelů telefonů a tabletů s Androidem, majitelé tabletů iPad, telefonů iPhone a přístroje s platformou Symbian. Produkt na těchto zařízeních umožňuje vytvářet a editovat dokumenty jako jsou texty, tabulky, formuláře, prezentace, PDF soubory a další. Tyto dokumenty umožňuje spravovat a sdílet s dalšími uživateli, například přes služby Dropbox, Box.net, Evernote, iCloud a mnohé další. Velikou předností je dobrá podpora formátů dokumentů OpenXML, které používá Microsoft ve své kancelářské sadě Office.

Práce s dokumenty kdekoliv, kdykoliv a na čemkoliv

Také Google se snaží s dokumenty co nejlépe pracovat. Prozatím provozuje webové aplikace Google Docs běžící v prostředí internetového prohlížeče. I když postupně přidává nové funkce a produkt může mnohým uživatelům nahradit Microsoft Office, stále je občas možné narazit na limity. Jedním z nich je slabší podpora formátů dokumentů.

A právě tento problém a mnohé další by měl Quickoffice vyřešit. „Běžní uživatelé, firmy a školy používají Google Apps pro práci odkudkoliv, s kýmkoliv a na jakémkoliv zařízení. Quickoffice zvládá bezproblémovou spolupráci populárních formátů dokumentů. Budeme pracovat na tom, abychom tuto výkonnou technologii přenesli do produktů Google Apps,“ přibližuje plány Googlu s nově zakoupenou společností ředitel inženýrského týmu Alan Warren.

Znamená to především to, že Google bude moci do své webové kancelářské sady implementovat nové funkce, které díky Quickoffice získal. Společně s tím získává rozšířenou mobilní platformu pro práci s dokumenty, což mu umožní rozšířit jeho vizi možnosti jednoduše editovat a sdílet dokumenty kdekoliv a na čemkoliv. „Díky kombinaci intuitivních řešení Googlu a našich výkonných produktů bude naše společná vize pro dostupnou kancelář kdekoliv a kdykoliv zase o něco dál,“ říká výkonný šéf Quickoffice Alan Masarek.

Až se Google Apps a Quickoffice propojí, uživatelé si jednoduše budou moci například vytvořit dokument na svém počítači, uložit ho v cloudovém úložišti, a v práci pokračovat z tabletu nebo telefonu. Quickoffice navíc umožní dokumenty editovat v offline režimu.

Příprava na Microsoft

Pro Google má ale tento obchod také další hledisko. Microsoft totiž plánuje svůj nový Office 15 vydat také pro tablety s Windows 8, zařízení s Windows Phone 7 a zřejmě i pro iOS a Android. Pro Softies by to v oblasti tabletů znamenalo značnou konkurenční výhodu, Office je stále jedním z jeho nejsilnějších prodejních artiklů. Google doposud žádný podobný software pro Android ani jinou platformu nenabízí.

Z několika průzkumů trhu vyplývá, že právě Microsoft Office má být jedním z největších argumentů zákazníků pro koupi tabletu s Windows 8. Ostatně dobře jsou si toho vědomi v Applu, který na iOS začal nabízet kancelářské aplikace iWork. Zájem je o ně značný, stále se vyskytují mezi nejvíce kupovanými aplikacemi v obchodě AppStore.

Quickoffice měl doposud jednoduchý obchodní model – základní verze byla dostupná zdarma, plně vybavená pak za zhruba 15 dolarů. Firmě se podařilo získat zajímavé smlouvy, v rámci kterých byla aplikace předinstalovaná na přístrojích některých výrobců, například na tabletu Kindle Fire od Amazonu. Google prozatím neoznámil, jak s tímto modelem hodlá naložit. V prohlášení ale ujistil současné zákazníky, že aplikaci bude nadále podporovat.

Společnost Quickoffice funguje už od roku 1997 a během několika následujících let získala investice ve výši 28,5 milionu dolarů. Poslední kolo financování nicméně uzavřela v roce 2005, z čehož lze odvodit, že si od té doby na svůj provoz vydělávala bez dalších injekcí. Quickoffice má také několik konkurentů. Nejvýraznějším z nich je balíček Documents To Go, který je předinstalovaný například na telefonech BlackBerry.