Google koupil antivirovou společnost VirusTotal

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Google pokračuje v sérii akvizic menších společností. Tentokrát za nespecifikovanou částku koupil 8 let fungující španělskou firmu VirusTotal zabývající se skenováním nebezpečných souborů a webových stránek. Internetový gigant neoznámil, jak přesně hodlá s novou akvizicí naložit, na blogu koupené společnosti se nicméně píše, že VirusTotal bude i nadále fungovat samostatně.

Pro španělskou firmu je podle všeho koupě bohatým Googlem vítanou zprávou. „Náš cíl je jednoduchý – udržet uživatele na webu v bezpečí. Tvrdě jsme pracovali na tom, aby se naše služby postupně zlepšovaly. Ovšem pro malou společnost s omezenými zdroji je to občas výzva. Proto jsme se dohodli s Googlem jako s naším dlouhodobým partnerem na akvizici,“ píší zástupci VirusTotal ve svém prohlášení.

VirusTotal nabízí nástroje, které umožňují přímo na internetu kontrolovat podezřelé soubory a webové stránky. K tomu využívá přes 40 antivirových aplikací a 30 databází závadných webů. Funguje také jako rozšíření pro prohlížeče Chrome, Firefox a Internet Explorer, jež aktivně dohlíží na stránky a soubory, se kterými uživatelé v rámci těchto aplikací operují. Kromě toho je přímo na webu VirusTotal možné nechat zkontrolovat jednotlivé webové adresy a soubory.

Bezpečný Google

I přes neoznámené detaily spojení je jasné, že se Googlu tento druh aplikace bude hodit pro mnoho účelů a vlastních produktů. Mountain View už nyní denně kontroluje miliony webových stránek a tvrdí, že zkontroluje prakticky každou stránku na světě a jedinou možností, jak přes tuto bezpečnostní kontrolu projít, je odstranit případný škodlivý kód. Google každý den zachytí přes 10 tisíc podezřelých adres.

„Bezpečnost je pro naše uživatele velice důležitá a my už jsme investovali miliony dolarů do toho, aby se na internetu cítili bezpeční,“ píše Google v krátkém oficiálním prohlášení. Obě spojující se společnosti společně v minulosti spolupracovali už dříve. „Google má za sebou hodně práce na ochraně uživatelů v online prostředí a těšíme se na to, že tento boj povedeme s ním,“ doplňují zástupci VirusTotal.

Google bude moci nové nástroje využít například pro online kontrolu souborových příloh v Gmailu, v prohlížeči Chrome pro kontrolu stahovaných souborů, v rámci operačního systému Chrome OS pro ochranu před škodlivým kódem, a nadále bude moci kontrolovat stránky doručované přes vyhledávání. Pro největší internetovou firmu světa je zároveň nesmírně užitečná obrovská databáze škodlivého software, kterou díky koupi VirusTotal získal.

Důležitou roli zřejmě bude hrát také Android, který je podle kvůli své otevřenosti nejvíce ohroženou mobilní platformou. Právě škodlivý kód z aplikací a souborů systém ohrožují nejvíce a VirusTotal bude moci stahované soubory ověřovat. Na to už se ostatně zaměřují také tradiční antiviroví výrobci jako , , a další.

Podle prohlášení VirusTotal nyní pod Googlem bude možné pracovat na produktech rychleji a navíc získají silnou a vždy dostupnou výpočetní infrastrukturu internetové jedničky. VirusTotal ostatně doposud mnoho technologií Googlu využíval, například cloudový AppEngine a nástroj pro ukládání dat Google Storage. VirusTotal bude i přes spojení pracovat samostatně a udržovat všechna současná partnerství.

VirusTotal byl založený v roce 2004 a nezveřejňuje žádné finanční výsledky ani jiná data. Firma neoperovala s žádnou externí investicí.