Google koupil Sparrow, e-mailového klienta pro iPhone a Mac

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Google pohltil další nadějný mladý mobilní startup. Za nespecifikovanou částku koupil společnost Sparrow, která stojí za stejnojmenným e-mailovým klientem pro iPhone a počítače Mac. Google se tímto krokem nejenom zbavuje své konkurence, ale zároveň získává schopný a talentovaný tým, který mu pomůže rozvíjet jeho mobilní a e-mailové služby. Sparrow odkup oznámili na svém blogu.

Sparrow je e-mailová aplikace pro iPhone a Mac, která se uživatelům snažila zalíbit především díky jednoduchému a intuitivnímu uživatelskému rozhraní. Její prostředí se více než klasickým e-mailovým klientům podobá spíše sociálním sítím. Placený program na App Store stojí 2,99 dolaru, na Mac App Store pak 9,99 dolaru.

Tvůrci Sparrow vytvářeli především jako výkonného klienta pro Gmail patřící Googlu, je ale možné připojit také další schránky a účty. Aplikace si získala širokou fanouškovskou základnu, ta ale do budoucna s dalším vývojem počítat nemůže. „Stále budeme náš produkt nabízet k prodeji a budeme poskytovat podporu a kritické záplaty. Ovšem vzhledem k tomu, že budeme vytíženi novými projekty v Googlu, neplánujeme do Sparrow přidávat nové funkce,“ píší tvůrci v blogovém příspěvku.

Vylepšovat mobilní Gmail

Malý tým Sparrow se připojí k e-mailovému týmu Googlu. „Připojujeme se k týmu Gmailu abychom naplnili větší vizi – tu, kterou, jak myslíme, můžeme lépe splnit společně s Googlem,“ vzkazuje šéf projektu Dom Leca a poukazuje na původní vizi, ve které chtěl uživatelům přinášet nejlepší zkušenosti s užíváním e-mailu.

Googlu se nadějní talenti, kteří umí pracovat na mobilních službách, velice hodí, podobně jako třeba Facebooku. Internetový gigant se snaží se svými mobilními aplikacemi a projekty uspět, ne vždy mu to však vychází. Sparrow je na iPhonu přímou konkurencí pro aplikaci Gmail. Tu Google po prvním zveřejnění musel kvůli závažným technickým nedostatkům stáhnout a opravit. Sparrow by uživateli přijat mnohem lépe.

Tým Sparrow by měl ve skupině Gmailu pracovat na mobilních klientech, s největší pravděpodobností pro zařízení Applu. Mladý tým může nabídnout nejenom dobré uživatelské rozhraní, ale také pozadí – kód, díky kterému se prostředí hýbe a funguje plynule tak, jak má.

Z pohledu Googlu se tak jedná nejenom o odstranění konkurence, ale zároveň o talentovou akvizici, které bývají v Silicon Valley stále častější. Google jednu podobnou ostatně realizoval nedávno, když za 100 milionů dolarů koupil společnost Meebo. Využije tým a technologie, populární chatovací službu ale zrušil.

Podobných kroků udělal Google v historii mnoho, například když koupil službu Aardvark, zrušil jí a její tým využil při budování Google+. Podobně aktivní je v této oblasti také Facebook. Ten poslední talentovou akvizici uskutečnil před pár dny, když koupil .

Uživatelé Sparrow na sociálních sítích na spojení s Google nereagují pozitivně. Mladý tým zároveň s největší pravděpodobností nedokončí vývoj verze aplikace pro iPad.

Tým Sparrow, který během zhruba dvou let fungování získal jednu seed investici, by se měl ze své domovské Paříže přesunout do sídla Googlu v Mountain View. I když obě strany nekomentují odkupní částku, podle zdrojů serveru The Verge suma nepřesáhla hodnotu 25 milionů dolarů.