Google letos smazal již 100 milionů odkazů, dvakrát víc než za celý loňský rok

Americká internetová společnost Google obdržela od letošního ledna žádosti o zrušení více než 100 milionů odkazů na internetové stránky, které údajně porušují autorská práva. Jde o dvojnásobný počet žádostí než za celý loňský rok. Držitelé autorských práv vystupňovali svůj boj proti internetovým pirátům, uvedla BBC.

Každý den přijdou do centrály Google statisíce žádostí, které se zabývají nelegálním obsahem určitých internetových stránek. Objevují se ale i kritici celého systému rušení odkazů. „Jakmile jednu stránku zrušíte, hned se objeví jiná,“ říká Mark Mulligan, analytik společnosti Midia Consulting. „Dochází k tomu, protože sdílení souborů je velmi decentralizované. Neexistuje žádný centrální server, který byste mohli vypnout,“ dodal.

Mnoho ze žádostí podávají jménem držitelů autorských práv určité třetí strany. Google všechny tyto žádosti od loňského roku zveřejňuje. Například jen minulý měsíc obdržela americká společnost žádosti o zrušení téměř 14 milionů odkazů ve svém vyhledávači. Žádosti se týkaly 3200 držitelů autorských práv, zmínila BBC

Degban, společnost zabývající se ochranou autorských práv, podává každý týden jménem svých klientů žádosti o zrušení okolo 300 tisíc odkazů. Dosud chtěla po vyhledavači Google, aby odstranil takzvané linky na 31 milionů internetových stránek. Nejvíce si prostřednictvím Degbanu na internetové pirátství stěžuje společnost Froytal Services, která je výrobcem pornografických materiálů. Porušování autorského práva ale vadí i firmám jako British Recorded Music Industry či Recording Industry Association of America, které hájí zájmy velkých nahrávacích společností. Stěžují si i filmová studia jako třeba Warner Brothers.