Google musí platit vydavatelům za obsah, rozhodl úřad ve Francii

Google logo, ilustrační foto

Google logo, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Logo americké společnosti Google
2
Fotogalerie

Americký internetový gigant Google bude muset francouzským vydavatelským společnostem a zpravodajským agenturám platit za používání jejich obsahu. Rozhodl o tom francouzský úřad pro regulaci hospodářské soutěže. Jeho verdiktu předcházela stížnost několika svazů zastupujících francouzské vydavatele tisku na praktiky Googlu, píše Reuters.

„Praktiky Googlu způsobily vážnou a bezprostřední škodu tiskovému sektoru,“ uvedl regulační úřad. Google je rovněž provozovatelem největšího internetového vyhledávače na světě.

Úřad upozornil, že ekonomická situace vydavatelů a zpravodajských agentur je i bez toho křehká. Poukázal i na zákon, jehož cílem je posílení příjmů plynoucích z obsahu, který vytvářejí novináři.

Ve Francii loni na podzim začala platit nová pravidla autorského práva, která se okamžitě stala předmětem sporu tamních médií s Googlem. Média mají teď podle evropských pravidel, která francouzská novela zohledňuje, dostávat zaplaceno za obsah, jehož úryvky a náhledy firmy jako Google, Facebook a další šíří na internetu. Google však platit odmítl a rozhodl se náhledy vůbec nezveřejňovat.