Hackeři dál útočí, terčem se staly weby polských úřadů

Hackeři

Hackeři

Od sobotního večera střídavě nefungují internetové stránky důležitých polských státních institucí, napadli je zřejmě hackeři z hnutí Anonymous. Protestují proti plánu polské vlády podepsat mezinárodní dohodu o ochraně duševního vlastnictví ACTA, která se týká i boje s internetovým pirátstvím. Na Twitteru dnes vyhlásili "polskou revoluci". Mluvčí vlády Pawel Graś ale to, co se děje, bagatelizoval.

„Zahajujeme útok na polskou vládu,“ oznámilo dnes ráno hnutí Anonymous na Twitteru. Chvílemi nebylo možné dostat se na internetové stránky úřadu polské vlády, ministerstva obrany nebo parlamentu.

„Těžko se dá mluvit o útoku hackerů, protože se nepokoušeli dostat na servery nebo měnit obsah stránek,“ řekl dnes mluvčí vlády Pawel Graś. To, že není možné některé weby otevřít, je podle něho důsledkem obrovského zájmu o internetové stránky daných institucí. „Měli jsme několik milionů návštěv,“ dodal. Vzápětí přestala ale fungovat i jeho internetová stránka www.pawelgras.pl.

Právník a správce webu Pawel Waglowski portálu gazeta.pl řekl, že vše v sobotu možná začalo technickými problémy na internetových stránkách jedné ze státních institucí a mediálními informacemi, že je napadli hackeři. Uživatelé internetu se pak podle něho hromadně snažili zjistit, zda weby skutečně „spadly“. To ještě situaci zhoršovalo.

V Polsku se ale takto dostala do středu pozornosti mezinárodní dohoda ACTA, která podle jejích obhájců představuje zbraň proti narušování duševního vlastnictví, včetně internetového pirátství. Její kritici v ní vidí ohrožení pro svobodu slova a pro osobní údaje.

Hackerské hnutí Anonymous už v pátek napadlo stránky kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Sarkozy podpořil rozhodnutí amerických úřadů uzavřít jeden z největších světových serverů pro sdílení souborů megaupload.com. Hackeři z Anonymous ve čtvrtek zaútočili na web amerického ministerstva spravedlnosti, Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a hudebních a filmových společností, například Universal Music.