Hackerské útoky pokračují: dnes byl terčem Seznam.cz

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: Zive.cz

Po včerejší vlně útoků na české weby se mohlo zdát, že máme vše za sebou, dnes dopoledne má však pro změnu problémy Seznam.cz. Jedná se opět o klasický DDoS a technici Seznamu podle tiskové mluvčí Ireny Zatloukalové problém řeší. Stejně jako včera útočníci podvrhují IP adresy a útočí na vybrané servery. Kolem desáté hodiny a čtyřicáté minuty začaly být stránky Seznamu opět dostupné.

Seznam.cz vyřešil problém částečným odstřižením konektivity do zahraničí, někteří návštěvníci z cizích zemí tak mohou mít Seznam i nadále nedostupný. Českých surfařů na tuzemském Nixu se to ale netýká. Seznam hledá trvalejší opatření proti podobným situacím.

Lidé na Twitteru a dalších sociálních sítích hlásí, že je hlavní stránka Seznamu zcela nedostupná, případně se titulní stránka správně načte jen občas. Mobilní web m.seznam.cz ale bez problému funguje.

Na seznam se dá dostat bez problému ještě jednou oklikou přes HTTPS, tedy https://www.seznam.cz, přes který přístup také bez problému funguje.

Průběh hackerských útoků podrobně sleduje server .

Pod palbou hackerských útoků byla včera většina velkých českých zpravodajských webů. Výpadky dostupnosti měly kvůli intenzivnímu útoku typu DDoS, který mířil na všechny zpravodajské weby současně. S výpadky se potýkal i web E15.cz.

Kromě E15.cz byly terčem útoku například iDnes.cz, iHNed.cz, Novinky.cz či Denik.cz. Šéfredaktorka serveru IHNED.cz Lucie Tvarůžková řekla Českému rozhlasu, že v souvislosti s útoky se redakce obrátí na policii. O podání trestního oznámení uvažuje také Seznam.cz, který provozuje server Novinky.cz.

Co je útok DDoS?
DDoS útok může provést i jedinec, ale čím více lidí se napadení účastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou úspěšní. V tomto případě nejde o situaci, kdy se hacker „vláme“ na server, odkud může například zkopírovat citlivé údaje. Jejich cílem je pouze „zatuhnutí“ stránek, které pak není možné nějakou dobu navštěvovat.

Čeští Anonymous, kteří v minulosti napadli například web ODS či Úřadu vlády, se k útoku nehlásí. Od útoků se distancuje i Česká pirátská strana. „Nikdo z nás ani z našich příznivců o ničem neví. Netušíme ani, proč by se něco takového mělo dít. Také lidé, kteří sledují zahraniční fóra, nemají žádné informace,“ řekla mluvčí České pirátské strany Dana Kozlová.