Hewlett-Packard zřejmě chystá masivní propouštění

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Hewlett-Packard se chystá propustit kolem 30 tisíc zaměstnanců, což by představovalo asi devět procent její pracovní síly. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters a několik dalších médií, včetně respektovaného blogu All Things Digital. Firma chce reagovat na pokles poptávky po osobních počítačích, za kterým je rostoucí obliba tabletů a smartphonů.

Podle Reuters firma propustí minimálně 25 tisíc lidí, o přesném počtu se ale zatím nerozhodlo. V každém případě by to mělo být osm až deset procent z celkového počtu zaměstnanců. Firma na svém webu uvádí, že zaměstnává asi 324 600 lidí.

Hewlett-Packard má relativně novou ředitelku, kterou byla zvolena Meg Whitmanová. Ta ve funkci nahradila Lea Apothekera, jehož angažmá v řídící funkci skončilo po necelém roce. Vedení podniku se neztotožnilo s Apothekerovou vizí. Ta předpokládala, že firma přestane podporovat některá mobilní zařízení a opustí výrobu mohutně propagovaného tabletu TouchPad. V plánu byl i případný odchod z tradiční výroby osobních počítačů.

Whitmanová byla v minulosti ředitelkou společnosti eBay. Správní rada Hewlett-Packard od ní očekává, že podnik v náročném konkurenčním prostředí nasměruje k dalšímu růstu.

Firma by mohla o chystaném propouštění informovat v červnu, kdy zveřejní čtvrtletní výsledky hospodaření. Analytici už dříve naznačovali, že podnik pod vedením Whitmanové bude propouštět. Plánem Whitmanové je totiž sloučit divizi osobních počítačů s divizí tiskáren.