HP čelí žalobě: o miliardových účetních čachrech prý věděl

Hewlett and Packard

Hewlett and Packard Zdroj: Profimedia.cz

Kauza Hewlett-Packard a převzetí britské firmy Autonomy se zamotává. Poté co HP minulý týden oznámil, že je kvůli nesrovnalostem v účetnictví Autonomy nucen odepsat 8,8 miliardy dolarů a akcie firmy šly následně prudce dolů, čelí teď americký počítačový gigant žalobě. Podal ji jeden z investorů s tím, že Hewlett-Packard o nesrovnalostech v účetnictví firmy Autonomy věděl již dříve, ale tuto informaci před akcionáři zatajil.

Hewlett-Packard loni koupil firmu Autonomy za více než 11 miliard dolarů. Generální ředitelka amerického podniku Meg Whitmanová minulý týden uvedla, že šéfové Autonomy záměrně nadhodnocovali čísla účetními triky. Podle Whitmanové zřejmě všechno nasvědčuje tomu, že se bývalý management britského podniku snažil firmu před plánovaným prodejem co nejvíce zkrášlit.

Management Autonomy ale obvinění HP rázně odmítl. „Mám obavy, že to má jen odpoutat pozornost od hospodářských výsledků Hewlett-Packard, které jsou nejhorší v jejich 70leté historii. Jen se podívejte na ten rozsah odpisů. To by jim muselo během prověrky účetních výkazů společnosti Autonomy uniknout něco opravdu velkého, a to je těžko představitelné,“ uvedl bývalý ředitel společnosti Autonomy Mike Lynch.

Hewlett-Packard si podle bývalého vedení Autonomy dělal důkladnou prověrku účetnictví Autonomy, kterou jeho jménem prováděli experti z KPMG, Barclays a Perella Weinberg.

Čisté úmysly HP teď zpochybňuje i jeden z investorů. Podal žalobu, ve které požaduje odškodné pro všechny investory, kteří nakoupili akcie Hewlett-Packard mezi loňským srpnem a letošním listopadem. Akcie HP na zprávu o rozsáhlých odpisech reagovaly mohutným propadem, který přechodně dosahoval až 15 procent.

Vývoj akcií Hewlett-Packard za posledních pět let

Vývoj akcií Hewlett-Packard za posledních pět letVývoj akcií Hewlett-Packard za posledních pět let | Yahoo

Hewlett-Packard klesají i tržby

Obrovská ztráta HP za čtvrté čtvrtletí vyčíslená na 6,85 miliardy dolarů přichází po ještě horším třetím čtvrtletí, kdy měla firma rekordní ztrátu 8,86 miliardy dolarů. Tehdy firma rovněž odepisovala velké částky, a to v souvislosti s akvizicí společnosti Electronic Data Systems. Tu podnik převzal v roce 2009 a zaplatil za ni asi 13 miliard dolarů.

V případě společnosti Electronic Data Systems Hewlett-Packard na podvod podezření neměl. Vysoké odpisy tehdy zdůvodnil tím, že akvizice jen nenaplnila původní očekávání managementu.

Hewlett-Packard ale klesají i samotné tržby z prodejů – v posledním kvartále meziročně o 6,7 procenta na 29,96 miliardy dolarů.