HP v problémech: akcie spadly nejníže za devět let

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard

Meg Whitmanová, Hewlett-Packard Zdroj: profimedia.cz

Akcie Hewlett-Packard jsou na nejnižší hodnotě za devět let, během včerejšího obchodování prudce spadly o 13 procent a v několikaprocentním poklesu pokračují i dnes. Investoři reagovali na slova šéfky HP Meg Whitmanová, že zisk technologické firmy by měl v příštím roce klesnout o více než deset procent. Snahy o oživení firmy, která se proslavila počítači, tiskárnami a skenery, prý komplikuje i slábnoucí globální ekonomika. Trhy doposud čekaly, že zisk firmy bude stagnovat.

Whitmanová se snažila přesvědčit investory, že má strategii, která vrátí HP zpět k růstu. Podle svých slov zdědila nafouklou společnost, která není v některých divizích schopna dostatečně rychlých inovací. Divize společnosti sahají od osobních počítačů a tiskáren po software a uchování dat.

Podle Whitmanové si bude muset firma vybrat v příštím roce oddechový čas. Problémy jsou podle ní natolik závažné, že bude trvat nejméně do fiskálního roku 2014, než začnou být viditelné snahy o oživení firmy.

Akcie firmy reagovaly na oznámení poklesem na nejnižší hodnotu za téměř devět let. Od loňského září, kdy se bývalá ředitelka eBay ujala funkce, již ztratily zhruba 30 procent. Hewlett-Packard je podle příjmů největší technologickou firmou v USA.

Vývoj akcií HP od roku 1962

Vývoj akcií HP od roku 1962 (Yahoo)Vývoj akcií HP od roku 1962 (Yahoo) | Yahoo

Největší problémy jsou aktuálně v divizi služeb, na kterou přitom Whitmanová v záchranném plánu sází a chce na ni převést v rámci výsledků firmy větší váhu. Zde mají tržby klesnout o 11 až 13 procent.

Whitmanová uvedla, že k problémům firmy přispělo i střídaní ředitelů, které přineslo i několik rozporuplných strategických rozhodnutí a chyb. Předchozí ředitel Leo Apotheker byl propuštěn po necelém roce.

Nyní se Whitmanová snaží revitalizovat firmu propouštěním, snižováním nákladů a expanzí do oblastí s dlouhodobým potenciálem růstu. O práci přijdou tři desítky tisíc zaměstnanců.