IPO v Londýně bude financovat revoluční vakcínu proti alergii na kočky

Kočka, ilustrační foto

Kočka, ilustrační foto Zdroj: Archiv ZEN

Peníze k uvedení vakcíny proti alergii na kočky na světový trh leží na burze. To si řekl šéf a zároveň spoluzakladatel britské firmy Circassia Steve Harris a představil smělý plán získat prostřednictvím první veřejné nabídky akcií (IPO) na Londýnské burze pro svoji firmu až 285 milionů dolarů.

Harris a jeho firma Circassiadrží patent vyvinutý na Královské univerzitě v Londýně. Její výzkumníci před lety představili revoluční postup v boji proti nejrůznějším typům alergií. Nejžhavějším želízkem je přitom látka proti alergii na kočičí srst, která v průběhu první a druhé fáze klinického testování vykazovala extrémně vysokou účinnost.

„Prostředky využijeme i k dokončení dalších preparátů proti alergii na trávy, prach či pyl,“ uvedl Steve Harris pro agenturu Reuters.

Základy takzvané ToleroMune technologie, na jejímž principu jsou preparáty Circassie vyvinuty, položili výzkumníci Mark Larché and Barry Kay. Ti přišli s nápadem používat k učení imunitního systému jednotlivých pacientů synteticky vyrobené části proteinů alergenních látek. Tím zkrátili dobu potřebné léčby na pouhé čtyři injekce v průběhu dvanácti týdnů. Nyní se přitom při léčebných terapiích používají dlouhé série injekcí obsahujících celé alergeny či jejich extrakty.

Circassia vznikla v roce 2006 právě za účelem zpeněžení zmíněného patentu. Již v minulosti firma obdržela investice v objemu 105 milionů liber od soukromých investorů, mezi kterými byly jména jako Goldman Sachs, Invesco Perpetual či Imperial Innovations.

Firma dokončila přes patnáct klinických studií, její preparáty, například proti alergii na trávy či prach, jsou v posledních fázích klinických testů napříč kontinenty. V první půli roku 2016 by měly být dokončeny i ty nejnadějnější proti alergii na kočky.