Ivo Lukačovič se vrací do aktivního působení v Seznamu

Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič Zdroj: Isifa

Ivo Lukačovič se po několika letech vrací do aktivního dění v Seznamu. Zakladatel tuzemské největší internetové firmy s ročním obratem 2,7 miliardy korun by se měl podle všeho věnovat především produktům a vizím společnosti a do výkonného vedení společnosti by zasahovat neměl.

„Dlouhodobá práce z domova mi už nevyhovovala a Seznam.cz mi začínal chybět, a proto jsem se rozhodl, že se do něj vrátím, se všemi výhodami, které jako majitel a předseda představenstva mám,“ píše Lukačovič na oficiálním blogu. „Chci se hlavně věnovat našim produktům a předávat své vize dál.“ Lukačovič Seznam občas navštěvoval, nyní už však v novém sídle na Smíchově bude k vidění častěji.

V nejvyšším vedení Seznamu tak zůstávají Pavel Zima jako generální ředitel a jemu podřízení výkonný ředitel Michal Feix. Lukačovič, který stále skrze kyperskou společnost Halifreak Limited ovládá 70 procent společnosti, bude ale mít rozhodující slovo v produktech a projektech, kterým se bude chtít věnovat. „Současní ředitelé budou nyní reflektovat přání a vize majitele společnosti,“ píše se v prohlášení.

Návrat ke starému sloganu

„Jsem rád, že se Ivo rozhodl věnovat se zase produktům a službám Seznamu, jeho výborný produktový cit a vize nám určitě hodně pomůžou,“ vzkazuje Pavel Zima, který se o budoucnosti firmy už dříve rozhovořil v pořadu Connected. Česká jednička se chce v budoucnu zaměřit mimo jiné na internetové video a plánuje nabídnout vlastní online databázi multimediálního obsahu dostupnou skrze různá zařízení. I z toho důvodu se chystá postavit vlastní datové centrum za stovky milionů korun.

Ivo Lukačovič založil Seznam v roce 1996 jako klasickou „garážovou společnost“ a později se z aktivního fungování ve firmě stáhnul a věnoval se spíše soukromým aktivitám. Firma v roce 2011 vygenerovala příjem 2,7 miliardy korun a zisk přesahující 1 miliardu. Finanční výsledky za tento rok by Seznam měl ohlásit v lednu příštího roku a počítá se s dalším růstem.

Zároveň s navrácením svého zakladatele se Seznam vrací ke svému původnímu sloganu „Seznam, najdu tam co neznám“, který tak nahradí současný „Seznam, najdu tam, co hledám“. „Tento slogan poukazuje na již před rokem produktově avizovaný návrat ke kořenům,“ vysvětluje společnost. Slogan je prý navíc mezi uživateli oblíbený a zažitý, takže by nemělo jít o složitou změnu.

Lukačovič se na několik let stáhl z očí veřejnosti a prakticky nekomunikoval s médii. Americký časopis Forbes ho tento rok zařadil do žebříčku lidí, které se vyplatí sledovat. Jeho majetek by totiž v budoucnu mohl atakovat hranici miliardy dolarů a tento třicátník by se tak mohl zařadit mezi nejbohatší muže planety. Deník E15 zařadil Seznam mezi nejúspěšnější české porevoluční společnosti.

Je otázkou, co Lukačovič do Seznamu přinese. Na svém již zaniklém blogu dříve často psal o vizi kolem mobilních zařízení a na nich napojených služeb. Seznam chce právě v této oblasti být v budoucnu hodně aktivní a už letos na mobilní reklamě vydělal kolem 10 milionů korun. Společnost v poslední době aktivně inovuje své stávající služby a překvapuje především odvážným designem.