James Murdoch odstoupil z čela britských listů svého otce

James Murdoch

James Murdoch Zdroj: bfmbusiness.com

James Murdoch, oslabený skandálem kolem odposlechů, odstoupil z čela společnosti News International sdružující britské listy jeho otce Ruperta Murdocha. Jeho odchod dnes oznámila mateřská společnost News Corporation, která zahrnuje všechny Murdochovy mediální tituly.

News International vlastní v Británii listy The Sun, The Times a nedělník The Sunday Times. Do loňského července měla také nejpopulárnější britský týdeník News of the World (NoW), který se Rupert Murdoch rozhodl kvůli skandálu s odposlechy uzavřít. James Murdoch dnes připomněl „úspěšný nástup The Sun on Sunday“, který v neděli nahradil NoW. Podle něj je News International v dobré pozici, aby „stavěla na svých úspěších“.

Podle dnešního prohlášení zůstává devětatřicetiletý James Murdoch ve vedení News Corporation, kde se má zaměřovat na televizní stanice v Evropě a Asii. News International povede dosavadní výkonný ředitel Tom Mockridge.

Protesty proti Murdochovu impériu

Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha a šéf jeho
společnosti News International James
Murdoch v britském parlamentu opět
popřel, že by už před třemi lety věděl
o plném rozsahu odposlechů v bulvárním
nedělníku News of the World. Také
důrazně odmítl, že by při svém
červencovém vystoupení parlamentní
výbor oklamal. Před parlamentem
demonstrovali Britové, kteří zjevně
Jamesi Murdochovi nevěří.Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha a šéf jeho společnosti News International James Murdoch v britském parlamentu opět popřel, že by už před třemi lety věděl o plném rozsahu odposlechů v bulvárním nedělníku News of the World. Také důrazně odmítl, že by při svém červencovém vystoupení parlamentní výbor oklamal. Před parlamentem demonstrovali Britové, kteří zjevně Jamesi Murdochovi nevěří. | ctk

Stále se rozšiřující skandál vrhl stín i na Jamese Murdocha, který byl do té doby považován za dědice mediálního impéria svého osmdesátiletého otce. V britských médiích a v parlamentních slyšeních se především debatovalo o tom, kolik toho James Murdoch o odposleších věděl a kdy se to dozvěděl.

On sám tvrdil, že nevěděl o rozsahu odposlechů v NoW až do loňského července, kdy skandál nabral na obrátkách. Někteří kolegové jeho tvrzení zpochybňují.