Jihokorejci si mohou nahrát řidičák do telefonu. Řešení se rýsuje i v Česku

V Jižní Koreji nahrávájí řidičské průkazy do smartphonů.

V Jižní Koreji nahrávájí řidičské průkazy do smartphonů. Zdroj: www.sktelecom.com

V kavárně v jihokorejském městě Daejeon obsluhují roboti.
Pracovníci v jihokorejských továrnách musejí kvůli koronaviru nosit ochranné obleky a pravidelně dezinfikovat stroje.
3
Fotogalerie

K řadě aplikací ve smartphonech přibyl v Jižní Koreji řidičský průkaz. Tamní mobilní operátoři ho propojili aplikací PASS, která slouží k ověřování plateb přes telefony. Díky tomu je možné řidičák použít například k potvrzení věku při prodeji alkoholu či tabáku v prodejnách. Obdobný systém pro nahrávání dokladů do mobilů nedávno představila také česká Státní tiskárna cenin.

Systém pro řidičské průkazy on-line zprovoznili v Jižní Koreji operátoři SK Telecom, KT a LG Uplus spolu se softwarovou firmou Aton a Korejskou národní policejní agenturou. „Do budoucna chceme spolupracovat s dalšími institucemi a podniky, abychom v reálném světě podpořili využívání virtuálních služeb, které se významně rozšířily během pandemie koronaviru,“ sdělila serveru engadget.com viceprezidentka SK Telecom.

Digitální průkaz umožní od července také obnovu a nové vydání skutečného řidičského průkazu. Národní policejní agentura rovněž zvažuje využívání digitálních řidičáků pro ověřování totožnosti při dopravních kontrolách. Operátoři jednají o využívání služby například s autopůjčovnami či s provozovateli sdílených aut. Uživatelé mohou ke službě přihlásit jen jeden smartphone. K bezpečnostním funkcím patří i prevence snímání obrazovky, citlivá data zabezpečuje technologie blockchain.

V tomto tématu výrazně nezaostává ani Česko. Česká Státní tiskárna cenin vytvořila prototyp aplikace, ve které by si lidé mohli uchovávat elektronické kopie dokladů a používat je ke komunikaci s úřady. Státní podnik je připraven aplikaci eDokladovka spustit, záleží ale na podobě příslušné legislativy. Podle poslanců je zatím nejblíže využití aplikace pro nahrání právě řidičského průkazu. 

Tiskárna cenin se vývojem aplikace zabývala kvůli tomu, že se jedná o celosvětový trend. „Jsme v podstatě technologicky připraveni, abychom službu poskytovali a na základě legislativy spustili,“ uvedl obchodní ředitel tiskárny Radek Muška. Zabezpečení aplikace kladně ohodnotil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), dodal. To, co je dnes realitou v Jižní Koreji, může být brzo „na stole“ i v tuzemsku.