WhatsApp spouští platby v aplikaci. Pozdě, ale přece

WhatsApp

WhatsApp Zdroj: Pexels

Platby přes WhatsApp si poprvé vyzkoušejí uživatelé v Brazílii.
WhatsApp
Platby přes WhatsApp si poprvé vyzkoušejí uživatelé v Brazílii.
WhatsApp
WhatsApp
6
Fotogalerie

Po měsících debat a přemítání WhatsApp konečně umožní placení přes aplikaci. Jako první si budou moci posílat peníze Brazilci. 

Transakce budou probíhat prostřednictvím technologie Facebook Pay, kterou Facebook, vlastník WhatsAppu, spustil loni. To zároveň otevírá prostor k budoucímu širšímu propojení obou služeb, jak uvádí oficiální zpráva.

Pro spotřebitele bude služba zdarma, tedy bez dodatečných poplatků, ale podniky budou za příchozí platby platit 3,99 procenta z hodnoty transakce. Ta se potvrdí buď biometricky přes otisk prstu, nebo šesticiferným PIN kódem. Postačí propojit s účtem debetní či kreditní kartu Visa nebo Mastercard. Mezi prvními z bank se zapojily Banco do Brasil, Nubank a Sicredi.

Zpráva je do určité míry překvapením. Facebook coby zatím možnosti placení aplikací testoval v Indii, o které se mezi analytiky předpokládalo, že tam bude také poprvé spuštěn ostrý provoz. Z regulatorních důvodů si však indičtí zákazníci budou muset ještě počkat.

WhatsApp má v Indii 400 milionů aktivních uživatelů měsíčně, zatímco v Brazílii „jen“ 120 milionů. Navíc by na obrovském indickém trhu byl vůbec první službou, která by platby přes aplikaci umožnila.

Facebook koupil aplikaci WhatsApp, která teď má přes dvě miliardy uživatelů, v roce 2014. Dal za ni devatenáct miliard dolarů. Potenciál vidí i ve službě WhatsApp Business, která prodejcům umožní propojit sortiment s aplikací. Ta tak už nebude sloužit pouze k chatování lidí o produktech či posílání platebních informací, ale přímo k obchodu.

„Hybnou silou brazilských komunit je více než deset milionů malých podniků a mikropodniků. Jejich zákazníci tak teď kromě samotného prohlížení katalogů prodejen na WhatsAppu budou mít možnost za zakoupené produkty rovnou platit platby,“ uvedla služba v příspěvku na blogu.

Možnost placení aplikací zavádí WhatsAppu navzdory letitému vývoji relativně pozdě. Zpoždění podle serveru Techcrunch nastalo kvůli způsobu, kterým chtěl Facebook jakožto vlastník WhatsAppu platby realizovat.