Apple chce do počítačů montovat vlastní čipy. Akcie firmy uzavřely na rekordu

Tim Cook během WWDC 2020

Tim Cook během WWDC 2020 Zdroj: profimedia

WWDC 2020
Šéf Applu Tim Cook
Apple WWDC 2020
Šéf Applu Tim Cook.
Logo společnosti Apple
7
Fotogalerie

Nové počítače Mac s vlastními procesory přestaví Apple letos na podzim. Čipy Apple Silicon kompletně nahradí ty současné od Intelu do dvou let. Technologický gigant představil na vývojářské konferenci WWDC 2020 i další novinky. Vedle nových verzí operačních systémů třeba i funkci virtuálních klíčů CarKey, která umožní otevřít vůz pomocí iPhonu.

Apple už má zkušenosti s vývojem čipů pro iPhony a iPady. Teď je hodlá zužitkovat i u počítačů v čipech zvaných Apple Silicon. Prezentace šéfa Applu Tima Cooka u příležitosti zahájení vývojářské konference WWDC, která letos probíhá kvůli koronavirové pandemii jen online, však zatím neprozrazuje nic konkrétního.

Záměrem společnosti je zrychlit výkon notebooků a stolních počítačů. Řekl také, že firma bude ale ještě "mnoho let" podporovat i počítače se zařízeními od Intelu.

Akcie společnosti si v reakci na toto oznámení v závěru obchodování připsaly 2,62 procenta a uzavřely na rekordu. Zisk Applu se výrazně podílel i na rekordním závěru akciového technologického indexu Nasdaq.

Společnost také představila nový software pro své iPhony, iPady, Macy, televizi Apple TV a chytré hodinky Apple Watch. Část představovaných novinek se týkala také zlepšení ochrany soukromí uživatelů přístrojů od Applu.

Další novinky z WWDC 2020 najdete na živě.cz