Justin Timberlake koupil MySpace, Murdoch těžce prodělal

Zpěvák a herec Justin Timberlake investuje do MySpace.

Zpěvák a herec Justin Timberlake investuje do MySpace. Zdroj: wikimedia.org

Americká mediální společnost News Corporation prodala za zhruba 35 milionů dolarů (asi 591 milionů korun) sociální sít MySpace. Kupci jsou reklamní agentura Specific Media a zpěvák Justin Timberlake. News Corp mediálního magnát Ruperta Murdocha tak neslavně uzavřela šestiletou éru, kdy se snažila udělat z portálu ziskové centrum zábavy podobné dnešním sociálním sítím.

News Corp si nechá v MySpace méně než pět procent akcií. Podle zdroje agentur AP a Reuters firmy zatím nezveřejnily finanční podrobnosti transakce. Když News Corp v roce 2005 portál kupovala, zaplatila za něj asi 580 milionů dolarů (zhruba 9,8 miliardy korun v dnešním kurzu).

MySpace zaměstnává asi 500 lidí, v souvislosti se změnou majitele jich ale více než polovina bude muset odejít. News Corp dostane za portál zaplaceno částečně v akciích, částečně v hotovosti. Mediální firma se rozhodla portál prodat pouze den před koncem svého fiskálního roku.

„Mezi našimi podniky je spousta aktivit, které se kryjí. Oba se snažíme zdokonalovat digitální média a přidáváme relevantní a zajímavý obsah,“ uvedl šéf Specific Media Tim Vanderhook. Firma akvizici potvrdila, detaily ale zveřejnit zatím nechtěla. „Těšíme se, až obě platformy propojíme, abychom mohli vyvinout příští generaci digitální inovace,“ poznamenal dále Vanderhook s tím, že Timberlake bude ve vedení MySpace hrát „hlavní roli při rozvoji kreativního řízení a strategie“.

Murdoch si od nákupu MySpace před šesti lety hodně sliboval, ve válce cenových nabídek porazil konkurenční Viacom. Když MySpace kupoval, byla to „horká záležitost“ a portál se těšil poměrně vysoké návštěvnosti. Pak ale přišly sítě Facebook a Twitter a uživatelé na MySpace zanevřeli. Odcházet začali také inzerenti. Společnost Specific Media v roce 1999 založili bratři Tim, Chris a Russell Vanderhookovi. Podnik sídlí v Irvine v americkém státě Kalifornie, specializuje se na prodej internetové reklamy.