Karlovarskému festivalu ubylo peněz

MFF KV

MFF KV Zdroj: kolaz E15

Ekonomická krize si vybrala daň i na jedné z největších showbyznysových akcí v České republice, filmovém festivalu v Karlových Varech. Servisní organizace Film Servis Festival Karlovy Vary v průběhu posledních let zaznamenala milionové poklesy výkonnosti: tržby v roce 2010 poklesly ve srovnání s rokem 2008 o 16,5 milionu na 141 milionů, zisk se za stejné období snížil více než o 60 procent na 2,4 milionu korun. Vyplývá to z dokumentů festivalu, které má deník E15 k dispozici.

Pro tým prezidenta festivalu Jiřího Bartošky je nepříjemné, že se zmenšuje objem peněz jak od sponzorů, tak i z veřejných zdrojů (dotace od ministerstva kultury nebo města Karlovy Vary). Zatímco před třemi roky dostal Film Servis Festival Karlovy Vary za reklamní činnost skoro 92 milionů korun, loni to bylo jen 81 milionů. Z veřejných peněz se v roce 2008 podařilo získat 49 milionů, o dva roky později to bylo pouze necelých 43 milionů korun.

Ruku v ruce s klesajícím objemem peněz jde i zmenšování festivalu: počet uváděných filmů se z 232 v roce 2009 smrskl na 199 letos, počet vydaných lístků za stejné období klesl o čtyři procenta na 126 tisíc.
Jak Bartoška uvedl letos v týdeníku Euro, rozpočet festivalu nepříjemně zasáhl odchod reklamního partnera Unipetrol v roce 2009. „Za něj se dosud nenašla adekvátní náhrada,“ řekl. Film Servis Festival Karlovy Vary naopak získal nové partnery, společnost KKCG miliardáře Karla Komárka a L’Oreal. Klíčové pro festival se stalo podepsání nové smlouvy s energetickým gigantem ČEZ v roce 2010, která festivalu v letech 2011 až 2014 zajišťuje roční příjem 22 milionů korun.

Bartoškovi manažeři nevidí padající hospodářské ukazatele jako problém. „Výši rozpočtu ovlivňují různé faktory, jež nelze s naprostou přesností určit dopředu a které jsou přímo nebo nepřímo závislé na charakteru jednotlivých ročníků. Jde především o strukturu programu, počet filmů, počet hostů a délku jejich pobytu.

Různá výše čistého zisku, který společnost vykazovala v uplynulých letech, je podobně jako rozpočet ovlivňována řadou faktorů, například měnícím se DPH na vstupné,“ uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová, podle níž aktuální situace neohrožuje existenci festivalu.Firma Film Servis Festival Karlovy Vary má akcie na majitele, a nelze tudíž zjistit, zda stejně jako v minulosti patří výlučně Jiřímu Bartoškovi.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.