Kellner zvažuje prodej podílu v Cetinu. Ocenění podniku by se mohlo vyšplhat na 176 miliard

Nové sídlo společnosti Cetin se nachází v Harfa Business Center

Nové sídlo společnosti Cetin se nachází v Harfa Business Center Zdroj: Vacková Anna

Nové sídlo společnosti Cetin se nachází v Harfa Business Center
2
Fotogalerie

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera pravděpodobně nejpozději letos na jaře rozhodne, zda prodá menšinový podíl v telekomunikační společnosti Cetin. Podle zdroje agentury Bloomberg se PPF rozhoduje mezi přímým prodejem podílu a nabídkou akcií na burze. 

PPF přezkoumává několik možností. Skupina již dříve potvrdila, že uvažuje o vstupu Cetinu na burzu, podle Bloombergu je ve hře i přímý prodej investorovi. „Úplně mimo tyhle zprávy nejsou," reagoval na twitteru člen představenstva PPF Vladimír Mlynář.

Petr Kellner zemřel při pádu vrtulníku >>>

Doba přitom prodeji přeje. Výsledné ocenění by mohla příznivě ovlivnit také minulý měsíc uzavřená dohoda o prodeji Polkomtelu, což je polská obdoba Cetinu. Španělský Cellnex Telecom za něj zaplatil 1,68 miliardy eur, tedy asi 13,3násobek EBITDA.

Transakce by mohla Cetin podle Bloombergu ocenit na více než 6,7 miliardy eur (asi 176 miliard korun), původní odhady trhů hovořily o čtyřech miliardách eur (asi 100 miliard korun). Mluvčí Cetinu výši uvedené sumy ani možný výsledek rozvah nechtěl komentovat.

Pokud by Cetin vstoupil na burzu, vrátil by se na kapitálové trhy po šesti letech. V roce 2015 totiž skupina PPF vytěsnila drobné akcionáře Cetinu, který vznikl odtržením od telekomunikační společnosti O2. Kellnerova skupina koupila majoritu v O2 od španělské Telefóniky na začátku 2014. 

Případná primární veřejná nabídka (IPO) akcií společnosti Cetin by se podle zdroje mohla uskutečnit na podzim, s největší pravděpodobností na burze v Amsterodamu.

PPF by mohla přistoupit i k přímému prodeji menšinového podílu, anebo se rozhodnout, že žádnou transakci neuskuteční. Všechny tři možnosti jsou podle zdroje Bloombergu stejně pravděpodobné.

Cetin je v současnosti infrastrukturní společnost, která provozuje přes 44 tisíc kilometrů optických kabelů a spravuje mobilní síť. 

Kellner je suverénní jedničkou žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje magazín E15 Elity byznysu. V minulém roce si však výrazně pohoršil, když hodnota jeho majetku klesla podle odhadu magazínu E15 o 57 miliard korun na 233 miliard korun. Důvodem byly horší výsledky skupiny Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry.