Cetin by se po šesti letech mohl vrátit na burzu. PPF vybírá banky pro přípravu IPO

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově Zdroj: Michaela Szkanderová

Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově
Nové sídlo společnosti Cetin se nachází v Harfa Business Center
Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově
Ústřední telekomunikační budova Cetin v Praze na Žižkově
5
Fotogalerie

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vybírá banky, aby jí pomohly zjistit možnosti ohledně vstupu telekomunikační společnosti Cetin na burzu, informovala agentura Bloomberg.

Kellnerova skupina spolupracuje podle agentury s bankami BNP Paribas, Morgan Stanley a Société Générale, aby prověřily možnosti pro Cetin včetně primární emise akcií. Transakce by mohla ocenit Cetin na zhruba čtyři miliardy eur (přes sto miliard korun). Od loňského července je součástí Cetinu i infrastruktura oddělená od operátorů v Bulharsku, Maďarsku a v Srbsku.

„PPF zvažuje jako jednu z variant také IPO společnosti Cetin. Otázky k samotnému procesu IPO jsou však v tuto chvíli zcela předčasné,“ uvádí mluvčí PPF Jitka Tkadlecová s tím, že úvahy o emisi rozhodně neznamenají, že by skupina opouštěla telekomunikační byznys. „Investici do Cetinu považujeme za dlouhodobou a strategickou,“ dodává Tkadlecová. 

Doba vstupu nového titulu na burzu každopádně přeje. V minulém roce trhy zažily boom nových emisí v USA a v Číně, přičemž ocenění společností dosahovala velmi vysokých hodnot.

Americké společnosti si na burzy přišly podle údajů agentury Bloomberg pro akciový kapitál v rekordní výši 175 miliard dolarů. Na burzu vstoupily firmy jako zprostředkovatel ubytovacích služeb Airbnb, firma Palantir zaměřující se na zpracování velkého objemu dat, cloudová firma Snowflake nebo například DoorDash, která rozváží jídlo. 

Pokud by Cetin vstoupil na burzu, vrátil by se na kapitálové trhy po šesti letech. V roce 2015 totiž skupina PPF vytěsnila drobné akcionáře Cetinu, který vznikl odtržením od telekomunikační společnosti O2. Kellnerova skupina koupila majoritu v O2 od španělské Telefóniky na začátku 2014.

Cetin je v současnosti infrastrukturní společnost, která provozuje přes 44 tisíc kilometrů optických kabelů a spravuje mobilní síť. 

Kellner je suverénní jedničkou žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje magazín E15 Elity byznysu. V minulém roce si však výrazně pohoršil, když hodnota jeho majetku klesla podle odhadu magazínu E15 o 57 miliard korun na 233 miliard korun. Důvodem byly horší výsledky skupiny Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry.