Knihy o Harry Potterovi trhají rekordy i v elektronické podobě

Harry Potter

Harry Potter

Za první týden prodeje elektronické verze knih o kouzelníku Harry Potterovi již za ně Britové zaplatili přes 30 milionů korun. Jsou tak nejprodávanějšími elektronickými knihami v Británii.

Elektronická verze knižní série o mladém kouzelníkovi Harry Potterovi je ve Velké Británii k mání teprve něco přes týden, přesto už nyní její prodej trhá rekordy. Jen za první tři dny dychtiví čtenáři za stažené kopie zaplatili přes milion liber (30 milionů korun), a tak se potterovská sága jednoznačně vyhoupla do čela žebříčku nejprodávanějších elektronických titulů. Rozhlasové stanici Radio Litopia to řekl ředitel serveru Pottermore Charlie Redmayne.

Harry PotterHarry Potter

Právě na internetové stránce Pottermore.com, která vznikla loni z popudu autorky Harryho Pottera J. K. Rowlingové, je knižní série výhradně ke stažení. První tři díly se dají jednotlivě koupit za 4,99 libry, zbylé čtyři se nabízejí po 6,99 libry. Celý sedmidílný komplet se prodává za necelých 37 liber (asi 1100 korun).

Elektronický Harry Potter se začal prodávat 27. března a podle Redmaynea úspěch e-knih překročil veškerá očekávání. Digitálních knih se za minulý týden prodalo více než těch tištěných. Za sedm dílů potterovské ságy v klasické podobě utratili čtenáři v knihkupectvích v minulém týdnu 36 000 liber, od začátku roku tržby za knihy s Harry Potterem dosáhly v Británii 588 tisíc liber.

J. K. Rowlingová vydala první díl své série v roce 1997, poslední vyšel o deset let později. Dodnes se po celém světě prodalo přes 400 milionů výtisků.