Končí historie Nokie jako výrobce mobilů

Návrat. Šéf Nokie Stephen Elop (vlevo), který do firmy přišel z Microsoftu, se vrátí zpět. Podle  některých analytiků by se mohl stát novým šéfem Microsoftu po Stevu Ballmerovi

Návrat. Šéf Nokie Stephen Elop (vlevo), který do firmy přišel z Microsoftu, se vrátí zpět. Podle některých analytiků by se mohl stát novým šéfem Microsoftu po Stevu Ballmerovi Zdroj: Reuters

Americký softwarový gigant Microsoft se koupí divize mobilních telefonů společnosti Nokia stane jedním z jejich předních světových producentů. „Je to smělý krok do budoucna – získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností,“ uvedl šéf Microsoftu Steve Ballmer.

Obchod přetransformuje Nokii, která se zbavuje své jádrové aktivity, výhradně na dodavatele komplexních softwarových a hardwarových řešení v sektoru telekomunikací, kde se jí daří dobře. Že je to směr, kterým by se chtěla finská společnost vydat, naznačil již nedávný obchod, kdy ze společného podniku vyplatila německý Siemens.

Jde o jednu z posledních dramatických změn ve 148leté historii finské společnosti. Zároveň znamená konec třicetileté anabáze připomínající jízdu na horské dráze, během níž se firma vypracovala na největšího výrobce mobilních telefonů, ale také málem zbankrotovala.

Ještě v roce 2000 dosahovala tržní kapitalizace Nokie téměř 250 miliard dolarů, především díky divizi mobilních telefonů. Nyní tuto divizi prodává Microsoftu jen za 3,79 miliardy eur, dalších 1,65 miliardy zaplatí za patenty a licence.

Microsoft, NokiaMicrosoft, Nokia

Šéf Nokie Stephen Elop se prozatím stane šéfem divize mobilních telefonů v Microsoftu, který v roce 2010 opustil, aby se ujal kormidla v Nokii. Spolu s ním odejdou další vysocí manažeři a celkem asi 32 tisíc – tedy více než třetina – zaměstnanců Nokie. Zbytek finské firmy bude řídit člen její správní rady Risto Siilasmaa. Nokia bude mezitím hledat nového šéfa.