Kuba: Smlouvu ACTA by měl projednat Ústavní soud

protestující proti ACTA

protestující proti ACTA Zdroj: Zive.cz

Kontroverzní smlouvu proti padělatelství (ACTA) by před její případnou ratifikací měl posoudit Ústavní soud. Řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Vláda sice připojila podpis pod dohodu ACTA, ovšem kvůli následným protestům ratifikační proces pozastavila s tím, že chce analýzu jejích dopadů. Dokument vyvolal mezinárodní vlnu odporu. Kritici dohodě vyčítají, že omezí svobodu internetu.

Kuba po jednání se zástupci České pirátské strany, tuzemských firem z oblasti informačních a telekomunikačních technologií a právníky připomněl, že dohodu ACTA nyní posuzuje evropský soudní dvůr a pokud by přišla na řadu její ratifikace v Česku, tak ministerstvo bude trvat na tom, aby smlouva byla v rámci schvalování předložena Ústavnímu soudu. Ten by poté rozhodl, zda je ACTA v souladu s legislativou a neohrožuje svobody jednotlivce.

Podle analýzy ministerstva ale smlouva ACTA pro český právní řád neznamená nic nového. „Analýza ukázala, že všechna ustanovení, která ACTA v tuto chvíli obsahuje, už jsou v českém právním řádu na ochranu duševního vlastnictví obsažena,“ upozornil Kuba. Smlouva podle něj ale nebyla projednávána dostatečně veřejně. „Některé její mezifáze, které se dostávaly na veřejnost, v sobě obsahovaly nepřijatelné zásahy do soukromí uživatelů internetu. To je kritika, která je velmi oprávněná,“ podotkl Kuba.

Jde o svobodu internetu i levné varianty léčiv, varují kritici

Se smlouvou ACTA nesouhlasí pirátské strany, protože podle nich omezí svobodu na internetu. Odpůrci proto požadují odstoupení od smlouvy ACTA a zastavení ratifikačního procesu. „ACTA je v rozporu s Evropskou chartou lidských práv. A není to jen stanovisko pirátů. Neslučitelnost konstatuje analýza odborníků z Metropolitní univerzity v Londýně a Oxfordské univerzity vypracovaná na žádost europoslanců. Toto potvrzuje stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ uvedl Jakub Michálek z České pirátské strany.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.