Kybernetická obrana jako priorita USA: Obama chystá nová pravidla

kyberválka, kyberútok

kyberválka, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama vnímá kybernetické ohrožení jako zásadní bezpečnostní problém současné doby. Podle zdrojů agentury Reuters by už ve středu mohl vydat dlouho očekávané nařízení, které má obranu před kybernetickými útoky zlepšit. Jednou z hlavních snah Bílého domu je zajistit lepší sdílení informací o útocích mezi soukromými společnostmi a vládními institucemi.

Útokům přes počítače za účelem získání nejrůznějších citlivých dat v posledních měsících čelila řada velkých amerických podniků i vládních úřadů. Napadení hlásila i média jako The New York Times a Wall Street Journal nebo sociální síť Twitter. Předpokládá se, že větší kyberútoky jsou organizované i s vědomím vlád některých států, často se třeba mluví o čínských hackerech pracujících pro státní zájmy.

Obama kyberútoky bere velmi vážně a chystá se vydat nařízení, které má vylepšit ochranu klíčového průmyslu a důležité infrastruktury před akcemi hackerů. Téma by mohl podle zdrojů Reuters Obama zdůraznit i během tradičního poselství o stavu unie, které přednese dnes večer.

Většina odborníků na kybernetickou bezpečnost tvrdí, že nařízení, které sice nemá stejnou účinnost jako zákon, je krokem správným směrem.

„Hlavním úkolem je v této chvíli to, uklidnit soukromý sektor a vytvořit mu podmínky, aby mohl hlásit různé anomálie, malware a další incidenty ve firemní síti bez obav, že bude podnik onálepkován jako oběť,“ komentoval to pro Reuters odborník na kyberkriminalitu z FBI Richard McFeely.

Prezidentské nařízení by mělo soukromých firmám také usnadnit získávání utajovaných dat souvisejících s kybernetickou bezpečností od vládních institucí. Lepší spolupráce vlády se soukromým sektorem je pak nutná i proto, že v privátních rukou je v USA i většina klíčové infrastruktury.