Lagardere koupilo české BBC za korunu

Michal Fleischmann

Michal Fleischmann Zdroj: E15, Anna Vackova

Společnost Lagardere Active CZ koupila stoprocentní obchodní podíl v rozhlasové společnosti BBC Radiocom za jednu korunu. Prodej ale také zahrnoval samostatnou provozní smlouvu, v níž se Lagardere zavazuje platit BBC částku 300 tisíc korun měsíčně za pokračování přenosu vysílání obsahu BBC World Service na licencované frekvenci společnosti a zajištění provozu společnosti až do data účinnosti převodu společnosti.

Informace o prodeji vyplývá z obchodní smlouvy, která byla zveřejněna v obchodním rejstříku. Lagardere Active informace nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. „Podrobnosti transakce a smluv s ní souvisejících nebudeme nijak komentovat,“ řekla serveru E15 mluvčí Lagardere Active Radka Pilzová. Vyjádření zástupce předchozího majitele, britské BBC, server E15 zjišťuje.

Náhradou za prodej bude podle obchodní smlouvy společnost Lagardere nadále vysílat rozhlasové výstupy BBC World Service v anglickém jazyce až do roku 2025, a to nejméně osm hodin denně v době od 19 hodin večer do šesté hodiny ranní. Tento čas patří vysílání BBC World Service v angličtině i podle aktualizovanému znění licence udělené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.

Redakční posily

Podle licenčních podmínek zabírá celkem vysílání BBC World Service v angličtině celkem 18 hodin z celodenního vysílání, zbylých šest hodin ve dvou stejně dlouhých blocích patří vysílání v českém jazyce. V tom ale může být problém, neboť v licenčních podmínkách se píše, že tento program dodává Český rozhlas. Od 1. března tomu ale tak není a Lagardere vysílání v češtině zajišťuje vlastními silami. RRTV již také Lagardere na porušování vysílací licence upozornilo a dalo firmě termín k nápravě.

Lagardere dnes také oznámilo, že české vysílání na frekvencích BBC v Česku posílí a rozšíří o čtyři nové zaměstnance. Mezi nimi je například Petr Nosálek, jenž v minulosti v české redakci BBC pracoval, a Ondřej Černý. Černý společně s Nosálkem působil dříve ve veřejnoprávním Rádiu Česko, které program pro BBC Radiocom do konce února připravovalo.

BBC Radiocom zveřejnilo i hospodářské výsledky za loňský rok. I přes pokles výkonů o sedm procent na 9,14 milionu korun dosáhlo čistého zisku 150 tisíc korun, zatímco v roce 2011 byl ve ztrátě 27 tisíc korun a o rok dříve ve ztrátě 37 tisíc korun. Vyplývá to z účetní závěrky firmy uložené ve Sbírce listin. Bližší komentář k výsledkům ale závěrka neobsahuje.