Microsoft kvůli Motorole stěhuje distribuci z Německa

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Microsoft zavřel své evropské distribuční centrum v Německu a začal ho stěhovat do Nizozemska. Důvodem k tomuto kroku je patentový spor, který v Německu vede se svým rivalem – společností Motorola Mobility. Ve hře je i omezení evropské distribuce operačního systému Windows.

Rozhodnutí o stěhování Microsoftu padlo pár dnů před verdiktem, k němuž se v této záležitosti chystá německý soud. „Raději bychom naše evropské distribuční centrum nechali v Německu, kde je máme už řadu let. Bohužel ale rizika, která pro nás představuje patentový spor s Motorolou, jsou zkrátka příliš vysoká,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí Microsoftu Thomas Baumgärtner.

Pokud by soud Motorole vyhověl, patrně by Microsoftu zakázal distribuci některých klíčových produktů, jako je například Windows 7. Zákaz by se vztahoval na distribuci z německého centra, takže dopady by byly znát v zemích, kam software putuje právě z Německa.

Soud v Německu má v patentovém sporu mezi Microsoftem a Motorolou vynést verdikt 17. dubna. Žalobu podala Motorola. Podle ní Microsoft používá technologii videa, která je v kolizi s patenty Motoroly.

Microsoft podle mluvčího se stěhováním už začal. Distribuci softwaru Microsoft z Německa dosud zajišťovala společnost Arvato, což je servisní součást společnosti Bertelsmann.

Motorola Mobility vznikla ze společnosti Motorola. Ta se na začátku roku 2011 rozdělila na dvě části: Motorola Mobility, která se věnuje výrobě mobilních telefonů a počítačových tabletů, a Motorola Solutions, která se zaměřuje na ostatní elektroniku. Aktivit v oblasti síťových řešení se však Motorola zbavila a prodala je společnosti Nokia Siemens Networks.

O Motorolu Mobility loni projevil zájem americký Google, který za ni nabídl 12,5 miliardy dolarů (více než 232 miliard korun). Záměr Googlu už schválily regulační orgány v Evropské unii i ve Spojených státech.

Google má o Motorolu podle odborníků zájem proto, že Motorola vlastní rozsáhlé portfolio patentů k bezdrátovým a dalším aplikacím. Google vyvíjí operační systém Android pro mobilní telefony a tablety, mnoho patentů však pro tyto účely nevlastní.