Microsoft představil nové Office pro éru tabletů

Microsoft, Office

Microsoft, Office Zdroj: CTK

Microsoft představil novou verzi svého klíčového softwaru Office. Sada programů na zpracování textu, tabulek a e-mailu prošla řadou vylepšení, zásadní je ale přizpůsobení jejich ovládání pro tablety. Nové Office budou schopné reagovat na příkazy přes dotykovou obrazovku, více budou propojené s webovými sociálními sítěmi a budou široce využívat cloudů. Microsoft nedávno představil vlastní tablet Surface a nové Office mu mají pomoct v souboji s iPady od Applu.

Generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer na tiskové konferenci v San Francisku označil novou verzi Office za zatím nejambicióznější vydání v historii. Klíčový software, který se stará o více než polovinu zisků firmy a používá ho více než miliarda uživatelů, bude nově přizpůsoben pro práci s moderními mobilními zařízeními – smartphony a hlavně tablety. „Nové, moderní Office nabídnou jedinečnou funkčnost a flexibilitu pro běžné i firemní uživatele. Jsou postavené na cloudu a plně vyniknou v kombinaci s operačním systémem Windows 8,“ prohlásil Ballmer.

Microsoft zatím neuvedl, kdy plánuje uvést nové Office na trh, ani kolik bude stát. Tyto detaily mají být zveřejněné na podzim. Je už ale jasné, že podobně jako připravovaná nová verze operačního systému Windows 8, bude i nová verze softwarového kancelářského balíku přizpůsobená mobilní éře. Programy budou reagovat na příkazy přes dotykovou obrazovku stejně jako přes klávesnici a myš. To má umožnit rozšířit program i do tabletů, tedy na trh, který rapidně roste.

Microsoft, OfficeMicrosoft, Office | Zive.czOffice na mobilu

Právě na trhu tabletů má Microsoft velké ambice. V říjnu by se měl začít prodávat konkurent iPadu – Surface. Microsoft chce podobně jako Apple začít budovat komplexní ekosystém propojující hardware a na něj navázané softwarové aplikace a služby. A široce využívané Office přizpůsobené pro používání na tabletu s Windows 8 mají být důležitým trumfem, který podle analytiků dává šanci Microsoftu se prosadit. Výrazným prvkem tabletu Surface je pak mimo jiné rozkládací kryt fungující jako klávesnice, který má využití tabletů přiblížit tradičním notebookům.

„Microsoft dal najevo, že sází na inovace spojené i dotykovým ovládáním a službami cloudu,“ uvedl pro Bloomberg analytik Al Hilwa z IDC.

Čtěte také:

Microsoft: Úlohou tabletu Surface je nadchnout trh

Windows Phone 8 budou nejlepší firemní platforma, věří Microsoft

Microsoft k post-PC éře: Myslíme si, že se Apple plete

Word, Excel, PowerPoint a Outlook mají být nově propojeny s webovou službou Skype umožňující telekonference nebo sociální sítí Yammer. Programy mají také umožnit ukládat dokumenty na internetu prostřednictvím cloudové služby SkyDrive. Náhled nové verze je k dispozici zde.

V roce 2011 Office vydělaly Microsoftu podle analytické firmy Gartner 14 miliard dolarů, což je více než polovina zisku firmy. V této sféře má Microsoft 90 procent trhu, alternativy jako Google Apps nebo Zoho se zatím výrazněji neprosadily.