Mobilní síť LTE by se v Česku mohla objevit příští rok, tvrdí Ericsson

mobil, internet

mobil, internet

První síť LTE, tedy technologie určená pro vysokorychlostní internet v mobilních sítích, by se mohla v České republice objevit v roce 2013. V důsledku toho by mohli na trh proniknout noví operátoři. Prohlásil to dnes Pavel Doležal ze společnosti Ericsson Česká republika.

Mobilní operátoři již komerční technologii LTE v mnoha státech zavedli. První sítě byly spuštěny v severských zemích a v severní Americe. Jejich výhodou je mimo jiné rychlost připojení. Ta se navíc podle Doležala zvyšuje.

Zatímco v roce 2009 byla 50 megabitů za sekundu, v roce 2010 to bylo už 150 Mbit/s a do roku 2014 by měla vzrůst na 1000 Mbit/s. Je tak vhodná například pro aplikace vyžadující velký přenos dat.

Aukce kmitočtů plánovaná Českým telekomunikačním úřadem se podle Doležala odhaduje na druhou polovinu roku. „V roce 2013 pak pravděpodobně uvidíme první LTE síť v České republice,“ řekl.

Se sítí LTE by se mohly platby operátorům řídit podle odeslaných dat

Pravděpodobně se přitom bude alespoň zpočátku jednat o sdílenou síť, kterou bude využívat více operátorů. To podle Doležala umožní nejenom vstup dalšího mobilního operátora na český trh, ale i rozvoj takzvaných virtuálních operátorů, kteří k poskytování telekomunikačních služeb využívají infrastrukturu jiných firem.

Vznik sítě LTE by podle Doležala mohl znamenat také změnu v obchodních nabídkách operátorů. Lidé tak zřejmě nebudou dostávat jednotné balíčky za fixní ceny, ale budou například platit za odeslaná data.

Společnost Ericsson patří mezi přední společnosti v oblasti poskytování technologií a služeb telekomunikačním operátorům. Její nabídka zahrnuje jak mobilní, tak i pevnou telekomunikační infrastrukturu, telekomunikační služby či software. Mimo jiné se podílí na rozvoji sítí LTE v několika zemích.