Modulární datové centrum TTC TELEPORT (DC2) se otevře v listopadu

TTC

TTC

Nové datové centrum společnosti TTC TELEPORT, které vyrostlo v pražských Malešicích, se pro zákazníky otevře již v listopadu. Celý komplex DC2 se nachází v Sazečské ulici, což je v blízkosti datového centra DC1 v Tiskařské ulici. Po dokončení se DC2 stane největším datovým centrem v České republice.

DC2 se pyšní prvotřídní technickou výbavou ve všech ohledech – od rozvodů elektrické energie, efektivního systému chlazení, systému požární ochrany, přístupového systému, po distribuci dat.
Datové centrum nabídne 34 zákaznických sálů o celkové rozloze 4 000 m2. Pro klienty tak bude připravené zázemí skládající se z nejmodernějších technologií s možností vysoké škálovatelnosti a přizpůsobitelnosti na míru individuálním potřebám. Široké možnosti modularity uspokojí každého zákazníka, ať už hledá cenově dostupné řešení nebo komplexní high-end zázemí pro provoz těch nejnáročnějších technologií.

UličkaUlička

Vedle připravených moderních datových sálů budou v prostorách datového centra k dispozici také kanceláře, sociální zařízení (včetně sprch), technické místnosti, sklady, manipulační prostory nebo nákladní výtah. Po celém datovém centru je zajištěný bezbariérový přístup.

Datové sály

U konstrukčního řešení datového centra je nezbytné zohlednit vysoké bezpečnostní požadavky a normy. Z toho důvodu jsou vnitřní prostory sálů řešeny speciálně upraveným sádrokartonem s kevlarovými vlákny, který splňuje vysoké standardy odolnosti dle doporučení Národního bezpečnostního úřadu. Dveře samotných sálů byly zvoleny kovové s protipožární výplní. Zákazníci si mohou vybrat, v jaké bezpečnostní třídě chtějí pronajaté prostory provozovat, přičemž minimem je třída RC3 (BT3).

Důraz byl při výstavbě kladen také na celkovou protipožární ochranu datového centra. Celý komplex je monitorován systémem elektronické požární signalizace, díky čemuž může být případný požár okamžitě detekován a lze včas zasáhnout. Důsledná protipožární opatření podporuje také důmyslné rozvody a elektroinstalace – každý sál je řešen jako samostatná místnost, oddělená speciálními konstrukcemi a stěnami, které jsou opatřeny požárními ucpávkami s vysokou odolností. Přítomny jsou vzájemně nezávislé přívody elektřiny ze dvou rozvoden (22 kV/110 kV). V objektu se zároveň nachází několik nízkonapěťových rozvoden, součástí rozvodů jsou také dieselagregáty a záložní modulární UPS.

DADA

Dalším ze zásadních aspektů provozu datového centra je chlazení. U DC2 je použit osvědčený systém centrální výroby chladu, který je následně distribuován až k technologiím zákazníka. Chlazení zajišťuje vodní systém prostřednictvím kapalinových suchých chladičů a kompresorových chillerů, včetně freecoolingu.

Bezpečnost na prvním místě

Zabezpečení dat v datových centrech patří k nejdiskutovanějším tématům. Pro zajištění maximální fyzické bezpečnosti je datové centrum DC2 vybaveno několikastupňovým přístupovým systémem, který ověřuje oprávnění od samotného vstupu do objektu. Jednotlivé datové sály jsou přístupné pomocí elektronického systému, přičemž si zákazník může zvolit úroveň ověření, a to pomocí karty nebo čipu, což je možné rozšířit o zadání PIN kódu a biometrický prvek (otisk prstu, krevní řečiště a podobně). Samozřejmostí je také bezpečnostní kamerový systém. Přístupový systém a jeho ústředna splňují velice přísné regule NBÚ pro úroveň „TAJNÉ“.

Celý komplex je hlídán dohledovým systémem, který monitoruje signály ze všech prostor. Veškerá získaná data jsou okamžitě vyhodnocována a většina z nich je přístupná přes Klientský portál, který mohou zákazníci využít pro zachování maximálního přehledu nad pronajatými prostory (sály). Najdou zde samozřejmě detailní informace o dění v datovém sále – lze sledovat údaje o teplotách (každý rack je vybaven minimálně čtyřmi teplotními čidly), stav provozovaných chladicích technologií, ale také informace o přístupech do prostor sálu nebo detaily spotřeby elektrické energie.

DCDC

Technologie a zkušenosti

Vysoký standard a úroveň DC2 a použitých systémů potvrzují nejen certifikace NBÚ, ale také fakt, že dodavateli veškerých prvků a použitých komponent byli přední světoví výrobci, zároveň byl kladen maximální důraz na spolehlivost, funkčnost a vzájemnou kompatibilitu všech prvků.

Veškeré technologie a systémy zároveň vyžadují vysokou odbornou způsobilost obsluhy, což je zajištěno dlouholetými zkušenostmi a nasazením zodpovědných pracovníků. Personál DC2 pak společně s vybavením vytváří špičkový celek, který zahrnuje prvotřídní zázemí a bezkonkurenční služby. TTC TELEPORT je zároveň „carrier neutral“ a působí výhradně jako poskytovatel kolokačních služeb, záleží pouze na zákazníkovi, jakého si zvolí telco poskytovatele.

Zároveň se DC2 nachází v dostupné oblasti, v areálu je recepce, ostraha a non-stop helpdesk. Vysoký komfort je zajištěn i samotným obchodním modelem – zákazníci platí pouze fixní měsíční poplatek za plochu využitou pro zařízení a pohyblivou složku za energie dle skutečné spotřeby.