Murdoch si nechá všechny novinové tituly, News Corp se prý zotaví

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch

Mediální magnát Rupert Murdoch navzdory skandálu kolem odposlechů nemá v úmyslu zbavovat se novinových titulů, které vlastní jeho impérium News Corporation. Spekulace, které se na toto téma v minulých dnech objevily, označil za nesmysly a řekl, že firma se z krize zotaví. Postavil se i za svého syna Jamese, který podle něj zatím neudělal žádnou větší chybu. Podle jednoho z vlivných akcionářů News Corporation není mrtvá ani akvizice BSkyB.

„Myslím, že jednal co nejrychleji, jak to jen šlo. A to hned od prvního okamžiku,“ řekl Murdoch v celostránkovém rozhovoru, který otiskl ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Ten patří rovněž do skupiny News Corporation. Postavení Murdocha mladšího se tak ve firmě nemění a dál bude klíčovým řídícím pracovníkem.

Kolem Murdochova mediálního impéria začalo být horko na začátku tohoto měsíce, kdy vyšlo najevo, že novináři britského bulvárního nedělníku News of the World (NoW) získávali informace pomocí nezákonných odposlechů. Murdoch skandál vyřešil kategoricky a noviny zavřel. Případem se ale zabývají úřady ve Spojených státech a Velké Británii, a pro Murdocha tudíž skandál zdaleka nekončí.

Přestože je Murdoch přesvědčen, že on i jeho syn skandál zvládají, hodlá ustavit nezávislou komisi, která „vyšetří každé podezření z nesprávného jednání“. Navzdory kritice, která se na News Corporation a její britskou součást News International snesla, ale prý nejsou nynější problémy natolik vážné, aby je Murdochovo mediální impérium neustálo. Součástí News Corp je řada novin v Británii i jiných zemích a rovněž televizní stanice.

K významným akcionářům News Corporation patří saúdský princ Valíd bin Talál. Ten v rozhovoru s britskou stanicí BBC řekl, že za skandál s odposlechy je zodpovědná ředitelka britské součásti koncernu, tedy Rebekah Brooksová. Ta prý nemá jinou možnost, než rezignovat. „Je jasné, že musí jít,“ řekl princ. Jeho slova padla na úrodnou půdu, protože Brooksová dnes rezignovala. Valíd bin Talál vlastní investiční společnost Kingdom Holding a ta je podle něj druhým největším akcionářem News Corp.

Murdochovo impérium News Corp mimo jiné vlastní zhruba 39 procent akcií britské televizní sítě BSkyB a snahou podniku bylo převzít zbývajících 61 procent. Firma k tomu už měla i předběžný souhlas britské vlády, od záměru ale tento týden pod tlakem událostí ustoupila. Podle saúdského prince však akvizice není úplně mrtvá.

„BSkyB je teď u ledu, ale úplně mrtvé to není. Uvidíme, co bude za šest měsíců,“ řekl princ a dodal, že hovoří pouze sám za sebe, nikoli za News Corporation. Šestiměsíční lhůta není nahodilá, je zakotvena v britském obchodním právu. Po každém neúspěšném pokusu o převzetí je třeba čekat půl roku, než může zájemce podat novou nabídku.