Murdoch znovuzvolen do čela BSkyB, proti němu čtvrtina investorů

James Murdoch

James Murdoch Zdroj: bfmbusiness.com

Valná hromada britské televize BSkyB dnes podle očekávání zvolila předsedou správní rady společnosti opět Jamese Murdocha. Kvůli skandálu s odposlechy telefonů v bulvárním listu Murdochovy společnosti News Corp. se ale proti němu postavila téměř čtvrtina akcionářů.

Mluvčí BSkyB po hlasování uvedl, že bez započítání akcií, které vlastní News Corp., hlasovali proti Murdochovu znovuzvolení vlastníci 24 procent akcií. „Hlasování dopadlo podle očekávání, to ale neznamená, že nebude mít dopad. Murdoch bude muset tvrdě pracovat na tom, aby dostal svou pověst mezi institucionálními investory tam, kde byla před skandálem,“ řekl agentuře Reuters analytik Sanford Bernstein z firmy Claudio Aspesi.

Jamese Murdocha (38), syna šéfa News Corp. Ruperta Murdocha, si investoři cenili za jeho působení ve funkci generálního ředitele BSkyB v letech 2003 až 2007. Murdoch je ale take předsedou vedení News International, která ve skupině News Corp vlastní britské novinové tituly a soustředil se na ni útok kvůli skandálu s odposlechy v listu News of the World. Murdoch sice v době prokázaných odposlechů News Intl. neřídil, čelil ale kvůli skandálu těžké kritice za nepřesvědčivá vystoupení, například před výborem britského parlamentu.

Proti Jamesi Murdochovi jako členovi správní rady se minulý měsíc postavili rovněž akcionáři News Corp. Post si při hlasování udržel, proti němu ale byli vlastníci 35 procent akcií.

Někteří akcionáři BSkyB před dnešní valnou hromadou uváděli, že budou proti Murdochovi hlasovat, protože chtějí v čele firmy skutečně nezávislého předsedu, nikoli manažera News Corp. Obávají se, že skandál s odposlechy by mohl kvůli Murdochově přítomnosti ve vedení televize ovlivnit pohled politiků, regulačních úřadů i diváků.

News vlastní 39 procent akcií BSkyB a letos ji chtěla převzít celou. V důsledku skandálu ale musela svou nabídku v hodnotě 12 miliard dolarů (230 miliard Kč) stáhnout.