Murdochův nový týdeník je na světě

První číslo nového Murdochova týdeníku

První číslo nového Murdochova týdeníku Zdroj: profimedia.cz

Rupert Murdoch s prvním číslem nového týdeníku
Reklama je důležítá
Tady zniklo nové Murdochovo "dítě"
Zájem o nový týdeník je velký
První výtisky už jsou na světě
6
Fotogalerie
Mediální magnát Rupert Murdoch dnes opět začal vydávat nový britský bulvární týdeník The Sun on Sunday, který nahradí týdeník News of The World. Ten byl zrušen loni v červenci po odhaleních, že jeho redakce běžně používala nepřípustné praktiky získávání informací, včetně telefonních odposlechů. Očekává se, že nový list bude umírněnější než jeho předchůdce, který byl typický svým důrazem na skandály a sexuální tématiku.

První nedělní vydání deníku Sun, které se prodává za 50 pencí, přináší interview s herečkou a moderátorkou Amandou Holdenovou, obsahuje také články o fotbale a celbritách. Murdoch se snaží oslovit alespoň dva miliony čtenářů, píše Bloomberg.

„Vypadá to velmi krotce,“ řekl BBC specialista na média z listu Daily Telegraph Neil Midgley. Reportér The Sun David Wooding však poukázal na to, že cílem nového listu není replika bývalého týdeníku. „Pokud to budou kupovat lidé, kteří postrádají News of The World, budou zklamaní, protože to není News of the World, je to The Sun,“ řekl.

„Příchází bod obratu, kdy veřejnost ztrácí zájem o skándály, které byly s News of the World spojeny,“ řekl Bloombergu analytik Doug McCabe. Murdoch podle něj má značku, která přinesla na trh sedm dní v týdnu, každý den v roce neobyčejnou sílu pro inzerenty. „Není to složité prodat. Je jednoduché rozšířit značku, která je již velmi úspěšná,“ dodal.

Kvůli aféře s odposlechy byly zatčeny nebo přišly o práci desítky lidí pracující pro Murdocha. Aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér News of the World Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti News International tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu jednoho reportéra.

Skandál pak zesílil loni začátkem července, kdy se ukázalo, že list News of the World nechal odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření News of the World.