Na trh vstoupily nové filmové distribuce

Konkurence mezi filmovými distribucemi se zostřuje. Na trh totiž v uplynulých týdnech a měsících vstoupili minimálně tři noví hráči, kteří nabídnou široké spektrum filmů od nízkorozpočtových dokumentů přes evropské snímky až po stomilionové velkofilmy s hollywoodskými hvězdami typu Toma Hankse a Hugha Granta.

Jedny z nejambicióznějších plánů má nedávno založená společnost EEAP Film Distribution CZ-SK, která je stoprocentní dcerou německé společnosti Eastern European Acquisition Pool.

„Nechystáme se vybírat do distribuce pouze některý specifický filmový žánr, ale naopak se pokusíme o žánrově pestrou nabídku. V plánu našich premiér naleznete nejen thrillery a horory, ale také komedie a romantické filmy. Neselektujeme ani, co se země původu týče, takže kromě filmů z americké produkce se můžete těšit i na evropské filmy jako například Přizdisráči nebo Žena v černém,“ uvedla ředitelka společnosti Christine Daoudová.

Výběr filmů české pobočky EEAP se odvíjí od uzavřených smluv německého vlastníka. Ten je podle Daoudové exkluzivním partnerem studia Morgan Creek pro východní Evropu, rovněž obchoduje s dalšími nezávislými studii na trhu. Tituly EEAP v Česku v předchozích letech distribuovala firma Palace Pictures, která na jaře skončila. Svou činnost naopak obnovila distribuční společnost Blue Sky Film Distribution (BSFD). Jejím prvním distribučním titulem se stala podařená temná krimi Drive, za kterou režisér Nicolas Winding Refn získal na festivalu v Cannes cenu za nejlepší režii.

„Poprvé jsme se stali také koproducentem a distributorem českého filmu Láska je láska režiséra Milana Cieslara,“ doplnila ředitelka kino distribuce BSFD Andrea Machalíková.

Již dříve na jaře ohlásila vstup na trh společnost Verbascum Imago filmového producenta Richarda Němce. Ta zastupuje distribuční síť European Cinema Group Of Distributors.

V letošním roce rovněž zintenzivnila činnost relativně nová distribuční firma Film Europe (Saxana a Lexikon kouzel, Strom života) podnikatele Ivana Hronce.

V tržbách vede Bontonfilm

Nejsilnějšími tuzemskými distributory jsou podle statistik Unie filmových distributorů společnosti Bontonfilm, který za loňský rok utržil 524 milionů korun, Falcon, jenž dosáhl tržeb 415 milionů korun, a Warner Bros s loňskými tržbami ve výši 207 milionů korun. Celkově filmový trh v Česku dosáhl v loňském roce objemu téměř 1,5 miliardy korun.