Nej TV prodělala loni skoro 100 milionů

televize

televize

Po rekordním loňském prodělku největšího kabelového operátora UPC ve výši 277 milionů korun ohlásila minusové hospodaření za stejné období i konkurenční společnost Nej TV. Ta podle informací deníku E15 v uplynulém roce skončila ve ztrátě přes 98 milionů korun při tržbách 262,5 milionu korun. Srovnání s předchozím obdobím není možné vzhledem k tomu, že Nej TV postupně vznikala fúzemi právě v průběhu roku 2010.

„Hlavním důvodem ztráty je přecenění všech našich aktiv na tržní hodnotu poté, co se naše společnosti sloučily k 1. lednu 2010. To vytvořilo velké a daňově neuznatelné odpisy. Rovněž investice akcionářů byla učiněna ve formě půjčky s úroky, které jdou proti zisku. Společnost v současné době generuje EBITDA marži ve výši 50 procent,“ vysvětlil předseda představenstva Nej TV Nicolas Boissin. Červená čísla Nej TV, kterou vlastní maltská firma BKS Cable, souvisejí i s rozsáhlými akvizicemi v loňském roce v objemu desítek milionů korun. Na konci října Nej TV pohltila Kabelovou televizi Přerov, v červnu koupila Kabelovou televizi Třinec a ještě předtím v květnu M-ROUD z Českých Budějovic.

Peníze pro rozjezd expanze BKS Capital Partners (předchůdce Nej TV) získal od středoevropského fondu venture kapitálu 3TS Capital Partners, který poskytl okolo tří milionů eur. Celkem BKS Cable podle vlastních údajů do projektu investovala od roku 2008 přes miliardu korun. Další akvizice se podle Boissina dají očekávat i v letošním roce, zejména v oblasti poskytovatelů internetového připojení.

Nej TV má okolo 75 tisíc předplatitelů televize, 25 tisíc zákazníků internetu a devět tisíc u telefonu. Do konce roku 2011 by se počet předplatitelů internetu měl zvýšit až na 29 tisíc.

Největší hráč na trhu, UPC ČR, měl na konci prvního letošního čtvrtletí 518,5 tisíce předplatitelů televize, zhruba 419,7 tisíce zákazníků si objednalo internet, 191 tisíc pak telefonní připojení.