Nissan slibuje do roku 2027 tři desítky nových modelů. Zdaleka nepůjde jen o elektromobily

Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027

Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027 Zdroj: Nissan

Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027
Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027
Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027
Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027
Nissan slibuje 30 nových modelů do roku 2027
28
Fotogalerie

Během následujících tří let se má představit až 30 nových Nissanů. Automobilka současně pracuje na zlevnění výroby elektromobilů.

článek původně vyšel na auto.cz

V Evropě je Nissan značkou s portfoliem obsahujícím hlavně to nejprodávanější – čtveřici crossoverů a SUV doplňují pouze jedno rodinné MPV a dvojice užitkových modelů. Z našeho pohledu sice tato japonská značka vypadá jako upadající, ale ve světě naopak připravuje velkou ofenzívu nových modelů. Do roku 2027 jich chce představit až 30, přičemž na elektřinu z nich bude jen polovina.

Nissan v příštích třech letech rozšíří svou nabídku o 30 nových modelů, které uvede v rámci nejnovějšího obchodního plánu „The Arc“. Na oficiálních fotografiích už ukázal siluety většiny nových modelů, včetně specifických světelných podpisů, a v tiskové zprávě uvádí, že šestnáct z nich bude elektrických nebo hybridních a zbylých čtrnáct budou pohánět výhradně spalovací motory.

Na nových fotografiích se jich ukazuje pouze 25 ze slibovaných 30, takže posledních pět plánovaných vozů automobilka zatím skrývá. Nový obchodní plán „The Arc“ se skládá z několika regionálních strategií a i v budoucnu se v nových modelech má objevit inovativní sériově hybridní pohon e-Power.

Video placeholde
Nissan Juke 2024: Yellow oficální video • Nissan

Japonci spoléhají hlavně na celosvětově nejprodávanější segmenty crossoverů a SUV, ale v oficiální prezentaci byl k vidění i malý městský hatchback až nápadně připomínající nový elektrický Renault 5 E-Tech. I když automobilka mluví hlavně o japonském a americkém trhu, tento budoucí model nám prozrazuje, že se nepochybně zaměří i na evropský trh. Zatím nejnovějším vozem Nissanu v Evropě je elektrické SUV Ariya.

Jedním z nejvýznamnějších cílů nového obchodního plánu je snížit výrobní náklady na elektromobily oproti 30 procent ve srovnání se současnou generací Ariye a vyvíjí také modernizované lithium-nikl-mangan-kobaltové akumulátory. Ty mají mít o 50 procent vyšší hustotu energie i o 50 procent výkonnějšího nabíjení. Současně vyvíjí i levnější lithium-železofosfátové akumulátory pro nejmenší elektromobily. 

Nová budoucnost Nissanu tedy vypadá víc než slibně, ale teď už si musíme jen počkat, kolik z nových modelů můžeme očekávat i v Evropě.