Nokia chce znovu dobýt Čínu mobily s Windows

ilustrační foto

ilustrační foto

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia začne prodávat na čínském trhu upravené verze svých chytrých telefonů Lumia se softwarem od Microsoftu. Od nových produktů si Nokia slibuje znovuzískání podílu na nejdynamičtějším trhu světa, který jedničce světového prodeje mobilních telefonů odkrojily svými "smartphony" společnosti Apple a Samsung Electronics.

Šéf Nokie Stephen Elop dnes představil dva modely pro Čínu založené na loni uvedených chytrých telefonech Lumia 610 a 800, ale modifikované pro čínské sítě. Ty by se měly začít prodávat letos a firma plánuje uvést později na čínský trh modely 700 a 900.

Zpočátku bude nové telefony nabízet operátor China Telecom, později by měly být k dispozici u dalších dvou operátorů China Mobile a China Unicom, řekl viceprezident Nokie pro globální trh Colin Giles. Lumia 800C se začne prodávat v dubnu a bez smlouvy s operátorem bude stát 3599 jüanů (asi 10 600 korun).

Uvedení nových telefonů Nokia na čínský trh bude významným testem pro softwarovou platformu Windows Phone od Microsoftu, která zatím globálně příliš neprorazila, uvedla agentura Reuters. Nokia, která na trhu chytrých telefonů silně zaostala za konkurencí, se loni rozhodla opustit svou vlastní platformu Symbian a spolehnout se na Windows.

Čína je pro výrobce chytrých telefonů jedním z nejvýznamnějších trhů. Šéf společnosti Apple Tim Cook je nyní v Pekingu, kde jedná s vládními činiteli o problémech, s nimiž se firma na tamním trhu potýká.