Nokia nabídne mapy i pro konkurenční Android a Apple iOS

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Její čistá ztráta se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč) z 368 milionů eur před rokem.  (Foto profimedia.cz)

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Její čistá ztráta se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč) z 368 milionů eur před rokem. (Foto profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Finská společnost Nokia nabídne své mapy také uživatelům konkurenčních platforem Android a iOS. Pro iOS by měly být dostupné během několika týdnů, pro Android příští rok. Mapové služby ale budou také pro Firefox OS. Šéf Nokie Stephen Elop zároveň řekl, že jeho podnik nehodlá nic měnit na spolupráci s Microsoftem, který vstoupil na trh počítačových tabletů a spolupracuje i s konkurenty Nokie.

Finský výrobce mobilních telefonů sdělil, že své lokalizační služby chce nabídnout na internetu napříč operačními systémy i různými velikostmi displejů pod novou zastřešující značkou HERE.

„Díky HERE můžeme rozšířit 20 let našich zkušeností v oblasti lokalizačních služeb na nová zařízení a operační systémy, daleko za hranice značky Nokia. Díky tomu věříme, že z naší vedoucí pozice v oblasti lokalizačních služeb a map bude těžit více lidí a více lidí k ní bude také přispívat,“ sdělil Elop.

Mapové služby pro operační systém iOS, který používají přístroje iPhone nebo iPad, zahrnují off-line funkcionalitu, hlasovou navigaci pro pěší a instrukce k cestování hromadnou dopravou. Aplikace bude v nejbližších týdnech dostupná ke stažení v Apple App Store. Nokia ukázala i referenční aplikaci na platformě Android od společnosti Google a představila plán zpřístupnit začátkem roku 2013 i Maps API pro Android. Tato iniciativa je zaměřena na externí vývojáře, aby mohli vytvořit lokalizační aplikace pro telefony na platformě Android.

Šéf Nokie řekl, že firma si chce udržet „zvláštní“ vztahy s Microsoftem i přesto, že operační systém Windows Phone od Microsoftu začali používat i konkurenční výrobci mobilních telefonů, například HTC. „Oni se neúčastní prioritních schůzek, kterých se účastníme my,“ sdělil Elop na konferenci v Barceloně.

Analytici tvrdí, že Microsoft by jednoho dne mohl být konkurentem Nokie. Záležet bude na tom, zda uvede na trh svůj vlastní smartphone. Podle agentury Reuters se ale také spekuluje, že Microsoft by jednou mohl Nokii převzít. Nokia zároveň oznámila strategické partnerství se společností Mozilla, jehož účelem je přinést nové lokalizační funkce pro Firefox OS. Nokia plánuje příští rok debutovat s mobilní webovou verzí HERE Maps pro nový Firefox OS.

Pro rozšíření 3D funkcionalit pro HERE oznámila Nokia plán akvizice kalifornské společnosti earthmine. Ta vyvinula novou technologii záznamu 3D dat, která obohatí proces přípravy nových map o další sofistikované služby. Nokia předpokládá, že celá transakce bude uzavřena do konce roku 2012.

Nokia se v posledních letech potýká s poklesem prodeje a rostoucí konkurencí zejména na trhu chytrých telefonů. Návrat k růstu si slibuje od nových modelů s platformou Windows Mobile 8. Ty by měly do českých obchodů přijít před koncem roku.