Nokia padá dál. Ale ještě dýchá

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Někdejší lídr ve výrobě mobilních telefonů, finská Nokia, zůstává hluboko v červených číslech. Od počátku krize již společnost přišla o 3,3 miliardy eur a tržby za mobilní telefony jí dál klesají. Ve třetím čtvrtletí Nokia utržila 7,24 miliardy eur a jedná se tak o téměř pětinový pokles.

Dříve dominantnímu výrobci mobilních telefonů ubývá i volné hotovosti na účtech, i zde je ale vývoj proti odhadům příznivější. Nyní má firma k dispozici 3,6 miliardy eur (zhruba 89,3 miliardy korun), přitom na začátku třetího čtvrtletí měla na účtech 4,2 miliardy eur (104,2 miliardy korun). Při tomto vývoji by firma měla peníze na necelé dva roky.

Churavějící firma hospodařila i ve třetím čtvrtlrtí se ztrátou, tentokrát sedm eurocentů na akcii. Čísla nejsou tak zlá, protože analitici očekávali čtvrtletní propad o 11 eurocentů. Proto po oznámení výsledku akcie společnosti na burze ve Frankfurtu posílily o sedm procent a prodávaly se za 2,37 eura. Ovšem pro srovnání: v nejslavnější eře se akcie firmy prodávaly za 50 eur.

Jak se daří Nokii:

Nokia tržbyNokia tržby | mobilmania.cz

Prodej telefonů NokiaProdej telefonů Nokia | mobilmania.cz

Nokia provozní ziskNokia provozní zisk | mobilmania.cz

Pramen: MobilMania.cz

Nokia byla dlouhá léta největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil Samsung. Ten byl v této branži před deseti lety naprostý outsider. Nokia podle analytiků zaspala dobu a dlouho podceňovala trh smartphonů. Tomu kralují firmy Apple a Samsung.

Nokia se sice snaží nepříznivou situaci zvrátit prodejem smartphonů Lumia, ale brzdí ji i špatná strategie. Sotva pár týdnů po uvedení modelu Lumia 900 na některé trhy (včetně českého) byla totiž představena druhá generace Lumií. Problém je, že ty se na trh dostanou možná před vánoci, možná po novém roce. Nokia si tak vytvořila více než čtvrtletní díru v řadě smartphonů, do které vložila celou svoji budoucnost.

Například za období duben až červen se Lumií prodaly čtyři miliony, za červenec až září to ale bylo už jen 2,9 milionu. Tedy tolik, kolik Apple prodá iPhonů jen za první víkend od spuštění prodeje.