Nokia rozprodává patenty. Dochází jí totiž hotovost

Nokia, Lumia 900

Nokia, Lumia 900 Zdroj: profimedia.cz

Nokia už delší dobu zápasí o přežití, neboť se jí nepodařilo prorazit na trhu smartphonů. Tomu kralují firmy Apple a Samsung. Finskému výrobci rychle dochází i hotovost – rozhodl se proto prodat zhruba 500 patentů k technologii bezdrátového přenosu.

Čistá ztráta Nokie se v letošním druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur. Svoji hotovostní bilanci se teď rozhodla zlepšit. Za zhruba 22 milionů dolarů od ní koupí patenty americká společnost Vringo. Nokia se také zbaví softwarové součásti Qt, kterou převezme další finská společnost Digia. Kolik Digia zaplatí, ale Nokia nesdělila. Podle analytiků to ale asi bude jen zlomek ze 150 milionů dolarů, které Nokia za firmu v roce 2008 zaplatila.

Vringo zaplatí za patenty hotově a pokud by se ukázalo, že patenty firmě v budoucnu zajistí vyšší výnosy než dohodnutých 22 milionů dolarů, Nokia má nárok asi na 35 procent z dodatečného příjmu.

Qt software byl klíčovou součástí strategie Nokie do roku 2011, kdy se firma rozhodla vyměnit vlastní smartphonovou platformu za Windows Phone od Microsoftu. „Byla to sázka, která skončila u ledu, když Nokia hodila vlastní softwarovou platformu přes palubu,“ podotkl pro Reuters Geoff Blaber z CCS Insight. Digia podle svých slov plánuje otevřít Qt k vývoji aplikací pro platformu iOS od Applu, Android od Googlu i Windows 8 od Microsoftu.

Čtěte také:

Android zvýšil dominanci na trhu smartphonů

Nad HTC se smráká: Apple a Samsung ho vytlačují z trhu

Nokia nedávno přišla o prvenství na trhu klasických mobilních telefonů, kde ji rovněž předstihl Samsung. Finský výrobce loni uzavřel dohodu o spolupráci s Microsoftem a do svých mobilních telefonů chce instalovat pouze operační systém Windows Phone od této americké společnosti. Dosavadní prodejní výsledky ale podle agentury Reuters pro Nokii nevyznívají nijak dobře.

Aby Nokia zastavila ztráty, přistoupila v červnu k rozsáhlému programu restrukturalizace. Ten počítá i s tím, že firma propustí až 10 tisíc zaměstnanců a zbaví se součástí, které pro ni nejsou klíčové.

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 let

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 letVývoj akcií Nokie za posledních 5 let | Yahoo

Přestože se Nokia zbaví mnoha patentů, bude ve svém oboru pořád ještě patřit k firmám s největším patentovým portfoliem k technologii bezdrátového přenosu.