Nokia Siemens kvůli ztrátě kontraktu propustí tisíc zaměstnanců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nokia Siemens Networks, společný podnik finské a německé firmy, zítra oznámí uzavření své německé servisní divize. Společnosti se totiž nepodařilo dohodnout na prodloužení smlouvy s Deutsche Telecom.

Firma sídlící stejně jako Nokia ve finském Espoo tak propustí téměř všechny z více než tisícovky zaměstnanců německé pobočky, tvrdí zdroje deníku Süddeutsche Zeitung. Pobočka NSN Services se dosud starala o nadzemní telefonní kabely Deutsche Telekom, pětiletý kontrakt ale nebyl prodloužen.

Nokia Siemens získala svou dceru NSN Services právě před pěti lety od Deutsche Telekom. Německý telefonní operátor tak byl jejím nejvýznamnějším zákazníkem.

„Obáváme se nejhoršího,“ prohlásil Mike Döding z odborového svazu Verdi, který zaměstnance NSN zastupuje. Necelých 200 zaměstnanců, kteří ve společnosti pracovali už za časů Deutsche Telekom, dostane nabídku vrátit se k původnímu zaměstnavateli, zbylých 850 ale skončí bez práce.

Nokia Siemens už loni oznámila, že postupně zruší 17 tisíc pracovních míst, odchod tedy čeká 23 procent všech zaměstnanců. Tyto škrty ovlivní i 2900 pozic v Německu. Nutí ji k tomu telefonní operátoři, kteří kvůli vlastním úsporným opatřením tlačí dolů náklady na budování a údržbu sítí.

V pondělí společnost oznámila, že prodá svou divizi vyrábějící optická vlákna firmě Marlin Equity Partners. Ta převezme i všech 1900 zaměstnanců. Nokia Siemens také uzavře svou továrnu v Bruchsalu, o práci přijde dalších 650 lidí. Zaměstnanci NSN kvůli tomu v pondělí vyšli do ulic Mnichova. Firma totiž porušila svůj dřívější slib, že pracovní místa v Bruchsalu bude garantovat nejméně do roku 2014.