Nokia Siemens zvažuje propuštění 8500 zaměstnanců

Nokia

Nokia Zdroj: Reuters

Společnost Nokia Siemens Networks zvažuje kvůli šetření nákladů snížení počtu zaměstnanců do konce roku 2014 o cca 8500 na konečných 42 tisíc.

Uvedená redukce odpovídá cca 17% stávajícího počtu zaměstnanců. S informací přišel deník The Telegraph. Dříve joint venture podnik finské Nokie a německého Siemensu, nad kterým nyní přebírá celkovou kontrolu finská společnost, během posledních dvou let propustil již kolem 20 tisíc zaměstnanců.

Podnik se potýká s velkým konkurenčním tlakem společností Ericsson, Huawei a ZTE. Jeho tržby v posledním čtvrtletí poklesly o 17%. Společnost také zvažuje prodej některých výrobních podniků ve Finsku, Indii a Číně. Firma je jedinou ziskovou divizí Nokie.

Mateřská firma zažívá ústup ze slávy

Celkově se kdysi telekomunikační gigant Nokia potýká s celou řadou problémů. Ve druhém čtvrtletí prodala nejméně telefonů za posledních sedm let. Dolů šly prodeje jak nejdražších chytrých telefonů, tak nejjednodušších mobilů. Počet všech prodaných telefonů s logem Nokie mezi dubnem a červnem klesl o 27 procent na 61,1 milionu kusů ve srovnání se stejným období vloni.

Nových chytrých telefonů, především řady Lumia, od níž si Nokia hodně slibuje, se ve druhém kvartále prodalo 7,4 milionu kusů. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali 8,1 milionu kusů.

Nižší prodeje se podepsaly na 24procentním poklesu tržeb na 5,7 miliardy eur u společnosti, která kdysi kralovala trhu mobilních telefonů. Čistá ztráta se mezičtvrtletně snížila na 227 milionů eur. Akcie společnosti bezprostředně po zveřejnění výsledků reagovaly poklesem více než o šest procent.