Nokii se nedaří vymanit ze ztrát, její akcie prudce spadly

Nokia

Nokia Zdroj: nokia.com

Nokia varovala, že její aktivity v oblasti telefonů budou v letošním prvním i druhém čtvrtletí ztrátové. Finské společnosti se stále nedaří držet krok s konkurenty jako je Apple nebo Samsung na trhu smartphonů. Cena akcií podniku se po tomto varovném výhledu propadla o 18 procent. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Nokia v loňském čtvrtém čtvrtletí zaznamenala propad zisku o 73 procent.

Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, uvedla, že její výsledky v prvním čtvrtletí zasáhne ostrá konkurence, a to zejména na rozvíjejících se trzích. Dodala, že ve druhém čtvrtletí neočekává žádné zlepšení.

„Je to katastrofa,“ řekl k prognóze analytik Thomas Langer ze společnosti West LB. „Očekával bych, že propad (prodeje) se do druhého čtvrtletí zastaví. Nyní to ale vypadá na příšerné první čtvrtletí a ještě horší druhé čtvrtletí,“ dodal Mikael Rautanen z firmy Inderes.

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 dnů

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 dnůVývoj akcií Nokie za posledních 5 dnů | Yahoo

Nokia je sice stále největším prodejcem mobilních telefonů na světě, firmě se ale dosud nepodařilo prorazit na trhu se smartphony. Tomu dominují výrobci chytrých telefonů na platformě Android od Googlu a iPhony od Applu. Třeba na americkém trhu smartphonů má Nokia podíl nižší než jedno procento.

Prodeje telefonů s Windows se rozjíždějí pomalu

Nokia se snaží uchytit s novými Windows Phony s operačním systémem od Microsoftu, který má nahradit dosavadní Symbian. Přechod na nový produkt znamená operační ztráty. Očekávalo se ale, že se s nimi Nokia vyrovná rychleji. „Bylo jasné, že Nokiu čeká několik tvrdých čtvrtletí. Poptávka po Symbianu vyprchala a prodeje Windows Phonů se nerozjíždějí dostatečně rychle,“ komentoval to pro Reuters analytik Pete Cunningham z Canalys.

Firma v únoru oznámila, že zruší dalších 4 tisíce pracovních míst. Už loni v dubnu oznámila, že propustí zhruba 7 tisíc zaměstnanců. Finský výrobce také v poslední době zrychluje přesun výroby mobilních telefonů z Evropy do Asie.