Nové Hvězdné války lámou rekordy, v tržbách mohou překonat i Avatar

Premiéra Hvězdných válek ve Velké Británii

Premiéra Hvězdných válek ve Velké Británii Zdroj: ctk/ap

Sedmý díl Hvězdných válek s názvem Star Wars: Síla se probouzí zaznamenal v USA a Kanadě za uplynulý premiérový víkend rekordní tržby. Vydělal tam celkem 248 milionů dolarů (6,2 miliardy korun). Celosvětově se během víkendu prodaly vstupenky za rovněž rekordních 529 milionů dolarů (13,2 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Walt Disney.

Dlouho očekávaný film od režiséra J.J. Abramse porazil ve víkendových tržbách v Severní Americe snímek Jurský svět s jeho dosavadním rekordem 208,8 milionu dolarů z letošního června. Rekord na celosvětové úrovni dosud držel rovněž Jurský svět s 524,9 miliony dolarů. I tady ale nové Hvězdné války přilákaly do kin mnohem více diváků a stanovily tak nový rekord v celosvětových tržbách.

Snímek má podle odborníků zaděláno i na to, aby se alespoň přiblížil filmům, které jsou na prvních místech žebříčku celkových tržeb. Ty dosud patří dvěma filmům režiséra Jamese Camerona: Avatar utržil 2,8 miliardy dolarů, zatímco Titanic 2,2 miliardy USD.

Film Star Wars: Síla se probouzí měl minulé pondělí premiéru v USA a od středy se postupně začal promítat i v dalších částech světa. Snímek během celého víkendu dominoval i sociálním sítím. Například na twitteru se stal filmem, o kterém se letos nejvíce psalo. Celkově byl snímek zmíněn ve 4,9 milionech takzvaných tweetů.