Novinka amerického námořnictva: ponorkový dron bojující s minami

Americké námořnictvo má nový podvodní dron

Americké námořnictvo má nový podvodní dron Zdroj: VTM

Americké námořnictvo má nový podvodní dron
Americké námořnictvo má nový podvodní dron
4
Fotogalerie

Americké námořnictvo má nový ponorkový dron, který dokáže vyhledat a zneškodnit plovoucí, ponořené i na dně položené námořní miny. Chrání tak hladinové lodě s lidskou posádkou.

Robotická ponorka Knifefish nedávno uspěla v klíčovém testu v zátoce Narragansett u pobřeží státu Rhode Island, kde přispěla k vyhledání a zničení několika cvičných min. Podvodní dron (UUV, Unmanned Underwater Vehicle) využil nízkofrekvenční širokopásmový sonar se syntetickou aperturou (SAR) a s jeho pomocí odhalil i skryté miny.

Dron Knifefish vyvíjejí pro US Navy společnosti General Dynamics Mission Systems a Bluefin Robotics. Byl navržen k tomu, aby chránil hladinová plavidla s lidskou posádkou a udržel je v bezpečné vzdálenosti od explodujících min. Dron rovněž sbírá data o podvodním prostředí a sdílí je se zpravodajskou podporou misí.

Knifefish je odvozený od civilního autonomního podvodního dronu Bluefin-21, který si v roce 2014 získal pozornost veřejnosti, když ho nasadili na pátrání po vraku zmizelého letounu z letu Malaysia Airlines 370, který zřejmě leží někde na dně Indického oceánu. Dron Knifefish má tvar torpéda o délce 5,8 metru a průměru 0,53 metru. Jeho operační hmotnost činí 770 kilogramů. Energii dronu dodává lithium-iontová nabíjecí baterie, která mu dovoluje operovat nepřetržitě až 16 hodin.

Podle vedoucího programu kapitána Jona Ruckera ze společnosti Unmanned Maritime Systems byl autonomní dron Knifefish původně plánován pro vyvíjené lodi amerického námořnictva kategorie Littoral Combat Ship. Nakonec je ale postaven tak, že může být nasazen z paluby jakékoliv hladinové lodi. Dron je součástí plánu pro nahrazení systému US Navy pro vyhledávání min RMS (Remote Minehunting System), který se dost katastrofálně neosvědčil. Drony Knifefish by postupně měly převzít vyhledávání min.

Pokračování článku čtěte zde.

Více na podobná témata na VTM.cz.