Obavy se naplnily. Hewlett-Packard propustí 27 tisíc lidí

Meg Whitman, CEO HP

Meg Whitman, CEO HP Zdroj: Jan Sedlak

Největší propouštění v historii firmy chystá společnost Hewlett-Packard. Společnost se potřebuje zachránit, a tak za chyby bývalého managementu zaplatí i zaměstnanci.

Téměř desetinu zaměstnanců z celkových 350 tisíc propustí do příštího října americká společnost Hewlett-Packard. Jedná se o největší propouštění v 73-leté historii společnosti.

Vedení firmy chce tímto opatřením řešit svízelnou situaci firmy, která v uplynulých letech podcenila rostoucí popularitu chytrých mobilních telefonů a dalších mobilních zařízení a nezměnila svou výrobní strategii. Propouštění zaměstnanců má firmě přinést úspory až 3,5 miliardy dolarů.

Propouštění v kalifornském počítačovém gigantu se odehraje převážně formou předčasných odchodů do důchodu „Je to absolutně nezbytné pro dlouhodobé zdraví firmy,“ uvedla ve své zprávě generální ředitelka HP Meg Whitmanová, která do HP přišla ze společnosti eBay loni v září. HP plánuje nové produkty

Whitmanová chce většinu očekávaných úspor využít na rozvoj nových produktů a služeb, které by firmě pomohly k návratu na technologický vrchol. „Propoučtění není nikdy jednoduché, ale v tomto případě je to naprosto zásadní krok, který v dlouhodobém hledisku zajistí firmě zdraví, uvedla Whitmanová uvedl v konferenčním hovoru s analytiky.

Společnost, které za poslední čtvrtletí klesl zisk o téměř třetinu na 1,6 miliardy dolarů trápí zejména divize tiskáren. Zisk dříve úspěšné divize se propadl o desetinu. Proto Whitmanová již v březnu oznámila, že plánuje sloučení divizí PC a tiskáren, což by mělo podle ní přispět k úsporám a zlepšení ve výrobě, nákupech, marketingu i zákaznickém servisu.

Je to radikální odklon od plánů německého předchůdce Whitmanové, Lea Apothekera. Právě on oddělil výrobu počítačů a chtěl se zaměřit na IT služby a software. To příliš nevyšlo a vedlo k Apothekerovu odvolání. Ještě letos chce firma uvést na trh nové počítačové tablety, určené jak běžným zákazníkům, tak firmám. Bude to už druhý pokus HP o vstup na lukrativní trh tabletů poté, co firma loni zrušila výrobu produktu TouchPad jen sedm týdnů od jeho uvedení na trh.

Na rozdíl od zaměstnanců zpráva generální ředitelky potěšila investory a akcie HP v reakci na ní vzrostly o více než devět procent. Pro analytiky byly výsledky HP příjemným překvapením po předchozím zklamání z výsledků konkurenčního výrobce počítačů Dell. Ty byly slabší, než se čekalo, a trh kvůli zhoršenému odhadu tržeb srazil akcie firmy ve středu o 17 procent.