Operátoři propouštějí stovky lidí, nabírat chce ale PPF

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Počet zaměstnanců telekomunikačních operátorů se loni snížil o zhruba 450 lidí na 20 400 pracovníků. A propouštění pokračuje. Zájemce o provozování čtvrté mobilní sítě PPF ale naznačil, že možná bude nové zaměstnance potřebovat. Vyplývá to ze zprávy ČTÚ.

Velké telekomunikační firmy včetně mobilních operátorů zahájily v minulých letech restrukturalizaci, která mimo jiné spočívala se snižování počtu pracovníků. Propouštění pokračuje i letos, kdy jen mobilní operátoři snížili stavy o 700 lidí. Nejvíce redukovali manažerské a ředitelské pozice.

Nedávno se v médiích objevila spekulace, že Telefónica chce na jaře propustit dalších 500 lidí. Podle informací ze společnosti to ale není pravda.

I přes pokles v posledních dvou letech byl přepočtený stav pracovníků v oboru loni vyšší, než v předkrizovém roce 2007.

Navíc skupina PPF počítá s tím, že by jako nový operátor zaměstnávala kolem 550 lidí. To odpovídá čtvrtině pracovníků, které má v současnosti nejmenší Vodafone. Část služeb spojených s provozem sítě si ale PPF chce pronajímat od jiných firem.

Telefónice Czech Republic loni klesl čistý zisk o 29 procent na 8,7 miliardy korun. Tuzemské pobočce mobilního operátora Vodafone ve fiskálním roce končícím letos v březnu klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy korun. T-Mobilu se v minulém roce zisk snížil o 14 procent na 7,3 miliardy korun.