Operátorská amnestie: utečte z okovů díky změně DPH

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Nejen prezident uděluje amnestii. Díky změnám spojeným se zvýšením DPH můžete i vy utéct z vězení zvaného smlouva s mobilním operátorem.

Amnestie je v posledních dnech až přespříliš skloňované slovo, ale nemusí být řeč jen o amnestii prezidentské… Jste-li vázáni smlouvou s mobilním operátorem, pečlivě si prostudujte následující informace. Díky zvýšení základní sazby DPH začali operátoři hýbat i se svými ceníky. Jak se tedy vyznat v této problematice a kdy vzniká nárok na bezplatné ukončení smlouvy?

Operátoři ve svých cenících uvádí ceny bez DPH a ceny s DPH. Nás v tomto momentě zajímají sazby bez DPH. Jednoduše tak zjistíte, zda máte nárok na bezplatné odstoupení od smlouvy. Stačí porovnat sazbu vašeho tarifu bez DPH v prosinci a nyní v lednu. Loňskou sazbu najdete například v posledním vyúčtování. Pokud máte sazbu bez DPH stejnou či letos dokonce nižší, nárok na bezplatné odstoupení nemáte. Je sazba bez DPH v lednu 2013 vyšší? V tom případě lze podat výpověď a bez sankcí odejít (ovšem dotovaný telefon budete doplácet vždy).

T-Mobile a Vodafone

T-Mobile vychází částečně vstříc svým zákazníkům. Ovšem nikoliv ve smyslu bezplatných výpovědí. U aktuálně nabízených paušálních tarifů S námi a Grand snížil sazbu bez DPH, tak aby konečná cena zůstala stejná. Konečná cena byla zachována také u internetových tarifů Internet Komplet a Internet v mobilu na den. Konečné ceny u těchto uvedených služeb po roce 2013 stoupnou, operátor oznámil poté jejich nárůst o dané procento rozdílu DPH. Ostatní tarify a služby T-Mobilu cenu bez DPH nezměnily. Kompletní ceník najdete zde.

Obdobně postupoval také Vodafone. U vybraných aktuálně nabízených Férových tarifů trvale snížil cenu bez DPH. U ostatních tarifů a služeb došlo k zachování stejných cen bez DPH jako v minulém roce. Pro ověření veškerých cen se můžete podívat na podrobný ceník.

O2

Pouze v O2 použili jiný vzorec a u některých aktuálně nabízených tarifů došlo s přelomem roku ke zvýšení cen bez DPH, což opravňuje podání beztrestné výpovědi. Možnost dát tomuto operátorovi sbohem se týká čtyř aktuálních a dvou starších tarifů.

O2O2

Operátor O2 správně počítal s tím, že zákazníci vyčíhnou šanci a budou se snažit utéct, proto u některých aktuálních Neonových tarifů snížil minutovou sazbu hovorů. Konkrétně se jedná o tarify Neon M, Neon L a Neon L+ (včetně „chytrých“ variant), kde je hovor lacinější o 0,50 Kč (vč. DPH) za minutu. To ovšem nemění nic na možnosti ukončit úvazek. U ostatních tarifů a služeb došlo převážně ke snížení sazeb DPH. Jedinou výjimkou je tarif O2 Zero, kde došlo k růstu ceny hovoru z 6 Kč na 6,50 Kč/min. (vč. DPH). Ceny všech služeb si můžete zkontrolovat zde.

O2: Podání výpovědi

Máte nárok na předčasné ukončení smlouvy? O2 nabízí hned tři možnosti, jak to provést. Nejrychlejší variantou je zavolání na bezplatnou zákaznickou linku *11 (volba 5 na hlasovém automatu). Pak je to návštěva značkové prodejny (nedoporučuji) či písemná žádost přes formulář O2 Guru na Facebookové stránce O2 CZ. Výpověď musíte stihnout podat do 21. ledna 2013.